Spanningen rond Iran doen olieprijs verder stijgen

De prijs voor een vat ruwe olie gaat voor de zesde dag op rij hoger. Beleggers zijn in toenemende mate ongerust over het conflict tussen Iran en het VK over de Britse mariniers. Iran blijft weigeren de mariniers vrij te laten. De Britse regering heeft bewijsmateriaal gepubliceerd waaruit moet blijken dat de Britten in Iraakse territoriale wateren werden opgepakt door Iraanse militairen.

(tijd) In Londen gaat de Brent-future 2,5 procent hoger tot 66,19 dollar, het hoogste peil in zes maanden. Gisteravond gingen de oliefutures zelfs tot 69 dollar nadat de Britse premier Tony Blair ermee gedreigd had dat het conflict 'in een nieuwe fase' zou terechtkomen indien de onderhandelingen over een vrijlaten zouden falen.

'Een en ander toont aan hoe nerveus de oliemarkten tegenwoordig zijn', zegt Michael Davis, grondstoffenspecialist bij Sucden. 'Hoewel het nog een veraf is, zijn militaire acties mogelijk indien de spanningen blijven stijgen. Grondstoffenhandelaren proberen daarop te speculeren.'

Een andere reden voor de stijging is de daling van de olievoorraden. Volgens economen zijn de Amerikaanse olievoorraden de afgelopen week voor de zevende maal op rij geslonken. Vanmiddag maakt het Energy Department de cijfers bekend.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud