Speculatie over opvolger Buffett wakkert aan

©BLOOMBERG NEWS

David Sokol zit in pole position om de opvolger te worden van Warren Buffett aan het hoofd van diens investeringsvehikel Berkshire Hathaway. Buffett heeft Sokol vandaag benoemd tot ceo van het verlieslatende NetJets en dat wakkert de speculatie aan.

(tijd) - Richard Santulli, voorzitter en ceo van NetJets, zet een stap opzij om meer tijd voor zijn familie en vrienden te hebben. Santulli is mede-oprichter van de luchtvaartmaatschappij, die gespecialiseerd is in het vervoeren van welgestelde mensen. Buffett kocht NetJets in 1998 voor 725 miljoen dollar. Hij gebruikt NetJets voor zijn eigen reisjes.

Santulli (64) werd een tijd land getipt als opvolger van Buffett. Maar dat lijkt nu weinig waarschijnlijk. Sokol, die de taken bij NetJets op vraag van Buffett overneemt, lijkt nu de gedoodverfde favoriet te zijn om ooit Berkshire Hathaway te leiden.

Enkele weken geleden maakte het gerenommeerde beursblad Barron'seen lijstje van de favorieten. Naast Sokol, stonden daar ook Tony Nicely en Ajit Jain op. Ook die twee bekleden topfuncties binnen de bedrijven die onder zeggenschap van Berkshire vallen.

Wie is die Sokol eigenlijk?

Vast staat dat Buffett groot vertrouwen heeft in die man. NetJets is waarschijnlijk het slechtst presterende bedrijf in de portefeuille van Berkshire. De verliezen stapelen zich op en om de gaten te dichten, kies je niet zomaar iemand. Sokol is 59 en is ceo van MidAmerican Energy Holdings. 

In 2008 bracht hij het boek 'Pleased but not satisfied' uit waarin hij zijn managementfilisofie uit de doeken doet. Het voorwoord is trouwens geschreven door Buffett, die later deze maand 79 jaar wordt. 

Leuk detail

In mei liet hij tijdens een interview met CNBC het volgende optekenen. 'Er zijn veel topmanagers die meer gekwalificeerd zijn  dan ikzelf om Berkshire te leiden.'

JDS

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud