'Staalprijsstijgingen onhoudbaar'

(belga) - De staalprijzen zijn het afgelopen jaar meer dan verdubbeld en het lijkt er niet op dat de situatie zal verbeteren. Dat zegt de multisectorfederatie Agoria. Ze pleit voor een grotere prijsstabiliteit.

In hoeverre de staalprijs een effect heeft op de tewerkstelling in de sector van de verwerkende industrie is onduidelijk. Zeker is dat heel wat kmo's die actief zijn in staaltransformatie, het moeilijk zullen krijgen om het hoofd boven water te houden. De stijgingen leggen een zware hypotheek op de nu al zwakke rendabiliteit van de staalverwerkende bedrijven, zegt Patrick Van den Bossche van Agoria. 'Voor een aantal bedrijven bestaat er een risico op delokalisatie.' Gemiddeld heeft de hoge staalprijs het brutobedrijfsresultaat met 15 procent gedrukt.

Agoria pleit voor begrip bij de klanten om bijkomende prijsstijgingen te aanvaarden. De federatie stelt vast dat de staalmarkt slecht functioneert. De verwerkende bedrijven hebben weinig verhaal tegen de staalleveranciers. Uit een rondvraag blijkt dat tweederde van de contracten niet gerespecteerd wordt.

Concreet betekent dat dat het staal niet altijd binnen de overeengekomen termijnen geleverd wordt, dat de verkoopprijs vaak hoger ligt dan de vastgestelde prijs en dat er minder geleverd wordt. Ook komt het voor dat de betalingstermijn eenzijdig wordt ingekort. Agoria vraagt de leveranciers om de afgesproken contractuele voorwaarden ook effectief na te leven.

Vooral kmo's komen in de problemen, bijvoorbeeld in de automobielindustrie. Daar worden de onderaannemers als eerste getroffen. De grote bedrijven kunnen bij de staalleveranciers vaak een vaste prijs bedingen voor een heel jaar.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud