Staatsinvesteringsfondsen pompten 97 miljard in financiële sector

©EPA

Staatsinvesteringsfondsen uit Azië en het Midden-Oosten hebben al voor 97 miljard dollar (66 miljard euro) kapitaal gepompt in westerse financiëledienstenbedrijven. De voorbije zes maanden alleen al ging het om 60 miljard dollar, het gevolg van de kredietcrisis.

foto: Citigroup kon de voorbije maanden op veel belangstelling rekenen bij staatsinvesteringsfondsen. Het Singaporese GIC nam een belang van 4,5 procent terwijl Abu Dhabi 4,9 procent van het kapitaal heeft.

(tijd) - Dat berekende de studiedienst van Deutsche Bank. Azië, exclusief China, tekent voor 56 procent van het geïnvesteerde kapitaal. Het Midden-Oosten is goed voor 30 procent, en China voor de resterende 14 procent.

De Singaporese staatsinvesteringsfondsen zijn het meest actief. GIC kocht 4,5 procent van het kapitaal van de Amerikaanse financiële instelling Citigroup en 9 procent van de Zwitserse bankgigant UBS. Temasek, een ander staatsfonds van Singapore, kocht 9,9 procent van het Amerikaanse beurshuis Merrill Lynch. Samen met de Chinese Ontwikkelingsbank (CDB) verwierf Temasek ook 5,2 procent van het Amerikaanse Barclays.

De Arabische staatsinvesteringsfondsen zijn eveneens grote geldschieters. Het fonds van het emiraat Abu Dhabi kocht 4,9 procent van het kapitaal van Citigroup. De staatsinvesteringsfondsen van Koeweit en Dubai verwierven 40,4 procent van de aandelen van de London Stock Exchange (LSE), de beurs van Londen.

De koophonger van de Aziatische en Arabische staatsinvesteringsfondsen is het gevolg van de enorme inkomsten van de Arabische landen uit de verkoop van peperdure olie en van het economische succesverhaal van Singapore en China. Die landen zijn ijverig op zoek naar renderende beleggingen voor hun grote berg deviezenreserves, vooral dollars.

Deutsche Bank raadt Europa en de VS aan zo veel mogelijk investeringen van de staatsfondsen uit de groeilanden aan te trekken, in plaats van middelen te bedenken om die fondsen buiten de deur te houden. Sinds de kredietcrisis is de kritiek op de ‘uitverkoop’ van de westerse kroonjuwelen trouwens opvallend afgenomen.

Deutsche Bank roept het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) op regels uit te werken waaraan zowel de staatsinvesteringsfondsen als de ontvangende landen zich moeten houden. CP

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud