Advertentie

Stijgende olieprijs kost gemiddeld gezin 126 euro

De stijging van de olieprijs doet de uitgaven van een gemiddeld gezin dit jaar met 126 euro stijgen. Dat berekende Ivan Van de Cloot van ING-België. Hij veronderstelt en gelooft dat de olieprijs terugvalt tot gemiddeld 70 dollar per vat in het derde kwartaal en 68 dollar in het vierde kwartaal.

(tijd) Als de olieprijs stabiel blijft op 78 dollar, lopen de extra uitgaven op tot 280 euro per gezin. De gezinnen recupereren zowat driekwart van de extra uitgaven via de loonindexering. Maar Van de Cloot merkt op dat de indexering de kosten van de bedrijven verhoogt en daardoor groei en banen kost. ING België noch Fortis Bank is echter van plan zijn groeiramingen voor de Belgische economie te verlagen.

Het Planbureau berekende anderhalf jaar geleden dat een stijging van de olieprijs met 20 procent het bruto binnenlands product met 0,17 procentpunt doet dalen.

De federale regering lijkt niet van plan maatregelen te nemen om de energiefactuur van de gezinnen te verlichten. Vorig jaar besliste ze wel de stookolie- en gasverbruikers een korting te geven op hun factuur. Dat kostte de staat 250 miljoen euro. Het kabinet van de federale minister van Financiën, Didier Reynders (MR), wijst erop dat het omgekeerde kliksysteem er voor zorgt dat dieselrijders jaarlijks ruim 120 miljoen euro minder accijnzen op diesel betalen.

Gaetan van de Werve van de Belgische Petroleumfederatie benadrukt dat de dieselprijs dit jaar al 7 procent en de benzineprijs al 11 procent steeg. Van de Werve verwacht dat de brandstofprijzen de komende weken de hoogte ingaan.

De olieprijs bereikte gisterenochtend als gevolg van de aanhoudende spanning in het Midden-Oosten een recordhoogte van 78,03 dollar per vat en sloot 89 dollarcent hoger op 77,58 dollar.

WV/PBL

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud