Tegenvallende macrocijfers VS plaatsen zorgen over economie weer op agenda

Met een sterker dan verwachte daling van het consumentenvertrouwen en een lager dan verwachte verkoop van bestaande huizen staat de slabakkende Amerikaanse economie weer op de agenda. De euro koerst intussen hoger omdat de kans op een renteverlaging in de VS nu weer toeneemt.

(betten/tijd) - De index voor het consumentenvertrouwen is in april 2007 uitgekomen op 104,0, tegen een herziene 108,2 in maart. Eerder was voor maart een cijfer van 107,2 gemeld. Dit heeft de Amerikaanse Conference Board dinsdag bekendgemaakt.

De stand van 104,0 is het laagste niveau sinds september vorig jaar. Ook is de daling sterker dan verwacht. Economen, geraadpleegd door Bloomberg, gingen voor april uit van een daling tot 105,0. Bij het onderzoek worden 5.000 huishoudens ondervraagd over zaken als inkomen en bestedingen.

Het aantal verkopen van bestaande huizen kwam in maart ook lager uit dan verwacht. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van de Amerikaanse National Association of Realtors.

Er werd over de afgelopen maand een afname gemeten van 8,4% op maandbasis tot 6,12 miljoen. Economen geraadpleegd door Bloomberg waren gemiddeld uitgegaan van een aantal van 6,4 miljoen, ofwel een afname van 4,3%.

In februari kwam het aantal verkopen van bestaande huizen in Amerika uit op een herziene 6,68 miljoen, eerder gemeld als 6,69 miljoen.

Zowel Wall Street als de Europese beurzen zakten weg na de publicatie van deze tegenvallende cijfers. De euro gaat echter hoger, omdat beleggers erop speculeren dat de Fed de rente zal verlagen om de sputterende Amerikaanse economie weer aan te zwengelen. Rond 16.44 uur wint de euro 0,4 procent tot 1,3627 dollar.

foto bloomberg

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud