Tekort handelsbalans VS laagst sinds 2002

©EPA

Het tekort op de Amerikaanse handelsbalans is in januari teruggelopen tot het laagste punt sinds 2002. De daling was groter dan verwacht, en toe te schrijven aan de forse daling van de binnenlandse vraag in januari.

(Dow Jones/tijd) - Het handelstekort kwam uit op 36,03 miljard dollar ten opzichte van een herzien tekort van 39,90 miljard dollar in december. Analisten voorspelden vooraf dat het tekort zou dalen tot 37,3 miljard dollar.

De afname in januari is de zesde aaneengesloten daling en het tekort op de handelsbalans heeft daarmee het laagste punt bereikt sinds 2002.

Alhoewel het grote tekort de Amerikaanse overheid hoofdbrekens bezorgt, is de inperking van de afgelopen maanden geen positief teken, aangezien de ontwikkeling is ingegeven door een afname van de binnenlandse vraag. De invoer daalde in januari 6,7 procent tot 160,94 miljard dollar. Vooral olieproducten werden minder ingevoerd.

Ook de uitvoer kreeg een gevoelige klap. De exporten daalden 5,7 procent tot 124,91 miljard dollar doordat meerdere belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten in recessie zijn geraakt.

ING-econoom Rob Carnell reageert somber op de data. 'De jongste data over de handel in de VS wijzen erop dat er nog altijd een substantiële correctie van de voorraden aan de gang is. De consumentenbestedingen houden dan misschien wel beter stand dan verwacht, maar het bbp in het eerste en het tweede kwartaal kan nog altijd stevig krimpen, door de afwikkeling van de voorraden.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud