Advertentie

Tekort op Belgische handelsbalans bedraagt 8,9 miljard

Het tekort op de Belgische handelsbalans bedroeg tijdens de eerste helft van dit jaar 8,9 miljard euro, tegen een overschot van 3,4 miljard euro tijdens dezelfde periode in 2007.

(belga) - Dat blijkt maandag uit een mededeling van de Nationale Bank van Belgiƫ en het Instituut voor de Nationale Rekeningen (INR).

Het verschil tussen dit jaar en vorig jaar is vooral toe te schrijven aan de transacties in aardolie en afgeleide producten, die een scherpere prijsstijging ondergingen, leggen NBB en INR uit.

In het eerste semester van 2008 steeg de waarde van de uitvoer met 14,7 miljard euro en de waarde van de invoer met 27 miljard euro, in vergelijking met een jaar eerder. Dit komt neer op een stijging van 12,4 procent voor de invoer en een stijging van 23,5 procent voor de uitvoer.

Uit het persbericht blijkt ook dat de intracommunautaire handel (EU) tijdens het eerste semester met 16,3 procent steeg tot 150,3 miljard euro. Buiten de EU werd een daling opgetekend van 0,3 procent tot 27,4 miljard euro.

Tijdens het eerste semester van dit jaar vertoonden zowel de verhandelde volumes als de eenheidswaarden bij invoer een grotere toename dan langs uitvoerzijde. "Die ontwikkelingen sorteerden een negatief effect op de dekkingsgraad, die met 2,6 procent verslechterde ten opzichte van die uit de overeenkomstige periode van 2007, en op de ruilvoet die met 5,1 procent daalde.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud