Telenet en Total favoriete aandelen 2009

Telenet is het favoriete Belgische aandeel voor volgend jaar. Bij de buitenlandse aandelen is dat de Franse olieproducent Total. Dat blijkt uit een enquête van de redactie van De Tijd bij 16 banken, beurshuizen en beleggingsbladen.

(tijd) - De telecomgroep Telenet wordt door de beursexperts omschreven als een groeiaandeel met een hoge en stabiele kasstroom, waardoor de relatief hoge schuldgraad niet meteen een probleem vormt. De overname van Interkabel moet Telenet in 2009 een groei-implus geven. Een partnerschap met concurrent Mobistar of zelfs een Bel20-zitje voor Telenet behoren tot de mogelijkheden in 2009. Ten slotte is het bedrijf actief in vier vrij recessiebestendige domeinen: kabeltelevisie, internet, vaste telefonie en mobiele telefonie.

Voor België valt nog op dat de analisten in tijden van recessie kiezen voor defensieve aandelen, en de banken, de favorieten voor 2008, mijden als de pest.

Het Franse Total komt voor op een kwart van de buitenlandse favorietenlijstjes. De analisten wijzen onder meer op de grote bewezen oliereserves van Total, de lage productiekosten, het hoge dividendrendement, de defensieve sector waarin Total actief is en de gezonde balans. Sommigen menen dat Total van de problemen bij een paar kleinere sectorgenoten kan profiteren om goedkoop enkele overnames te doen.

Bij de buitenlandse favorieten valt het grote aantal Franse en Zwitserse ondernemingen op, met vier aandelen uit de erg defensieve sectoren voeding en drank, en farmacie.

Heel opvallend: voor het eerst in jaren noteert geen enkele bank of verzekeraar in de top tien van binnen- en buitenlandse aandelen. Een jaar geleden schoven de analisten nog Dexia, Fortis en KBC en in het buitenland ING naar voren als bijzonder interessante aandelen voor 2008.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud