Topeconoom Wereldbank wil wereldwijd 'Marshallplan'

Justin Yifu Lin (Foto EPA) ©EPA

De hoofdeconoom van de Wereldbank, Justin Yifu Lin, heeft maandag een wereldwijd 'Marshallplan' voorgesteld om de economische crisis het hoofd te bieden. Landen zouden daarmee de middelen krijgen om hun economie uit het slop te halen.

(tijd) - "We moeten meer fantasie tonen. Ik zou graag een wereldwijd herstelplan willen voorstellen in de geest van het Marshallplan", zei Lin, verwijzend naar het Amerikaanse initiatief waarmee de Europese economieƫn na de Tweede Wereldoorlog een nieuwe impuls werd gegeven.

"Ik stel voor dat de landen met hoge inkomsten, onder leiding van de VS, en landen met veel reserves zoals China en de olie-exporterende landen, in de komende vijf jaar 2.000 miljard dollar bijeenbrengen - dat is ongeveer 1 procent van het bruto binnenlands product van de rijke landen - om de arme landen te helpen deel te nemen aan een wereldwijd gecoƶrdineerd budgettair herstelplan", aldus Lin tijdens een persconferentie in Washington.

"We gaan op dit moment uit van een economische opvering in 2010", maar "er zijn veel, heel veel onzekerheden. Het risico dat die voorspelling niet uitkomt, is zeer hoog", waarschuwde hij.

Volgens Lin "bestaat de kans dat deze recessie, deze crisis heel lang gaat duren".

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud