Advertentie

Topondernemers extreem somber gestemd

foto AFP ©AFP

Het vertrouwen van 's werelds belangrijkste bedrijfsleiders noteert op een dieptepunt. Amper 21 procent verwacht de komende twaalf maanden omzetgroei. Een jaar geleden was dat nog 50 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse enquête van dik 1.124 topondernemers wereldwijd door de consultant PricewaterhousCoopers (PwC).

Van onze verslaggever in Davos

(tijd) - De ondernemers zien de economische rampspoed niet snel eindigen, bleek vandaag aan de vooravond van het World Economic Forum in Davos. Amper 34 procent meent dat de omzet van hun bedrijf de komende drie jaar zal toenemen. Een jaar geleden was dat nog 42 procent. Heel opvallend, voor het eerst zijn ook de ondernemers uit de groeilanden zwartgallig. Hun vertrouwen keldert zelfs sneller dan dat van de westerse topondernemers.

Zeven op de tien topondernemers stelt dat de kredietschaarste de groei van hun bedrijf drukt. Het gaat dan vooral over het duurder worden van leningen (79%), het moeilijker vastkrijgen van een lening (73%). Beide factoren zorgen ervoor dat 69 procent van de bedrijven die hun groei zien vertragen, aangeven dat hun investeringsplannen worden vertraagd.

Bijna de helft (46%) van de ondernemers vreest een toename van het protectionisme in een reactie op de economische crisis. En exact de helft omschrijft de inspanningen van de regeringen om de financiële crisis een halt toe te roepen als onvoldoende.

Hoe denken de bedrijfsleiders in het barre economische klimaat toch nog te kunnen groeien? Ruim een derde (37%) mikt op het winnen van marktaandeel in bestaande markten. Twee jaar geleden was dat amper 23 procent. Het aanboren van nieuwe markten en fusies en overnames verliezen terrein als belangrijkste bron van verwachte omzetgroei.

Carl Pansaerts

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud