Trans-Atlantische economie is en blijft motor globalisering

'De trans-Atlantische economie staat meer dan ooit in de frontlinie van de globalisering, ondanks de opgang van China en India.' Dat schrijven Daniel Hamilton en Joseph Quinlan in 'The Transatlantic Economy 2006', hun jaarlijkse rapport over de economische relaties tussen de Verenigde Staten en Europa.

(tijd) 'Ook al waren de jongste jaren zowat de slechtste voor de politieke trans-Atlantische relaties, ze zijn de beste geweest voor de trans-Atlantische economie', schrijven Daniel Hamilton, directeur aan de Johns Hopkins University, en Wallstreet-analist Joseph Quinlan in het jaarrapport 2006 over de trans- Atlantische economie. 'Ondanks al het trans-Atlantische politieke gekibbel, de hype over China en India en de voortdurende dreiging van een trans-Atlantische scheiding zijn de bilaterale economische banden tussen de Verenigde Staten en Europa er alleen maar sterker op geworden sinds het begin van dit decennium.'

Investeringen

In de eerste helft van dit decennium ging 57 procent van alle Amerikaanse directe buitenlandse investeringen naar Europa. En 75 procent van de buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten kwam vanuit Europa. In 2005 liepen de Europese investeringen in de VS op tot 66,1 miljard dollar, een stijging met meer dan 13 miljoen dollar tegenover 2004. Europa was vorig jaar goed voor twee derde van alle buitenlandse investeringen in de Verenigde Staten.

Texas staat bovenaan in de rangschikking van Amerikaanse staten waar Europa - Frankrijk op kop - het liefst investeert, ook al vielen de Europese investeringen er vorig jaar met 9 procent terug tot 52,2 miljard dollar. Europese investeringen zijn in Texas rechtstreeks goed voor 228.000 jobs. Alles bij elkaar zijn 3,5 miljoen Amerikanen aan de slag in filialen van Europese bedrijven.

Grand cru

2006 lijkt een grand cru te worden voor de trans-Atlantische economie. Het blijft hard gaan: in de eerste jaarhelft zijn de Europese investeringen in Amerika al opgelopen tot 61 miljard dollar, drie keer zo veel als in dezelfde periode vorig jaar. De Amerikaanse investeringen in Europa komen in de eerste zes maanden van dit jaar uit op 51 miljard dollar, wat 53 procent meer is dan in dezelfde periode vorig jaar. 47 procent van alle directe buitenlandse investeringen van Amerikaanse bedrijven gingen in de eerste jaarhelft naar Europa.

Niemand komt nog maar in de buurt van het gewicht dat Europa inneemt in de buitenlandse investeringsstroom van de Verenigde Staten. 'De voorbije jaren zijn de Amerikaanse investeringen in China sterk gestegen, maar toch kwamen de Amerikaanse investeringen in China vorig jaar - goed voor 1,6 miljard dollar - uit op niet meer dan 23 procent van de totale Amerikaanse investeringen in België', schrijven Hamilton en Quinlan in hun rapport.

Bedrijfswinsten

Europa blijft de belangrijkste markt voor 'corporate America', luidt het nog. Vorig jaar bijvoorbeeld stegen de inkomsten uit de Europese filialen van Amerikaanse ondernemingen tot het recordbedrag van 106 miljard dollar. Dat bedrag ligt meer dan dubbel zo hoog als de inkomsten van Aziatische filialen, goed voor 50,24 miljard dollar.

Omgekeerd blijkt eveneens dat de winsttoename van Europese multinationals voor een groot deel 'made in America' is. De jaaropbrengst van Europese filialen in de Verenigde Staten is vervijfvoudigd, van een dieptepunt van 14 miljard dollar in 2001 naar 77 miljard dollar in 2005. Een sterke Amerikaanse economie en een zwakke euro zijn de verklaring.

Diensten

Niet alleen stijgen de investeringen tussen de VS en Europa, ook geraken de Amerikaanse en Europese diensteneconomieën almaar meer verstrengeld. Dat is zeker het geval in financiële diensten, verzekeringen, telecommunicatie en computerdiensten.

Europa was goed voor 40 procent van de Amerikaanse export van diensten en voor 44 procent van de Amerikaanse import van diensten. In de dienstenhandel met Europa boekten de VS vorig jaar een overschot van 22,4 miljard dollar, wat in contrast staat met het tekort van 124 miljard dollar in de goederenhandel met Europa.

WVDV

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud