Trichet hamert op Europese inflatiezorgen

©EPA

De Europese Centrale Bank (ECB) zal zijn belangrijkste rentetarief wellicht niet snel verlagen. Dat heeft de voorzitter van de ECB, Jean-Claude Trichet, laten blijken in een interview met de Britse zakenkrant Financial Times.

(tijd) - De basisrente voor de eurozone ligt sinds juni op 4 procent. Ondertussen verlaagde de Federal Reserve, de Amerikaanse centrale bank, de basisrente drie keer (tot 4,25 procent). De Britse centrale bank, Bank of England, liet de kosten om te lenen deze maand een eerste keer zakken (tot 5,5 procent).

'Mijn collega's zitten in een andere situatie', zegt Trichet in de Financial Times. Vorige maand bereikte de inflatie in de eurozone het hoogste peil in zes jaar op 3,1 procent. Trichet bevestigt dat sommige topbankiers van de ECB bij het laatste rentebesluit van 6 december een renteverhoging overwogen.

Of die verhoging er komt, zal afhangen van de zogenaamde 'tweederonde-effecten', bijvoorbeeld als een inflatie van de energie- en voedselprijzen uitmondt in scherpere looneisen. 'De ECB zal niet toelaten dat dergelijke effecten zich voordoen', klinkt het.

Over de Amerikaanse huizencrisis, die dit jaar uitmondde in een kredietcrisis in de hele westerse wereld, blijft de ECB-voorzitter voorzichtig. 'Ik zie geen grote macro-economische effecten op de economie van de eurozone, al waren er 'neerwaartse risico's'.'

Trichet wil niet overhaast conclusies trekken uit de crisis. 'Het huidige financiële systemen kon niet onfeilbaar zijn', zegt Trichet. 'Maar enkel de Sovjet-Unie was een economie die geen risico's inhield en we weten allemaal wat daar mee gebeurd is. We willen de creativiteit niet dood maken.'

Peter De Groote
peter.de.groote@tijd.be

Foto (EPA): ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet 

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud