Trichet praat euro lager en beurzen hoger

De Europese aandelenmarkten zijn voor de eerste keer in drie dagen met winst geëindigd. Door de hoge olieprijzen kenden de beurzen nochtans een belabberde start, maar de indexen herleefden nadat ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet had gesuggereerd dat er even geen verdere renteklim komt. Daardoor zakte de euro wel ruim 1 procent ten opzichte van de dollar.

(tijd) - De markten zetten zich om half drie schrap voor een hoop richtinggevend macronieuws. Naast de publicatie van het banenrapport door het Amerikaanse ministerie van Arbeid, gaf Trichet dichter bij huis tekst en uitleg bij het rentebesluit van de ECB. De Europese centrale bankiers verhoogden zoals verwacht het tarief met 25 basispunten naar 4,25 procent en ook het banenrapport zorgde niet echt voor grote verassingen. De beurzen bleven dan ook kalm onder de golf macroeconomische data.

De beurskoersen startten wel het herstel, toen Trichet liet verstaan dat het huidige renteniveau kan volstaan om de inflatiedoelstellingen van de Europese centrale bankiers te halen. Waarnemers zagen hierin de boodschap dat de ECB niet van plan is om aan een reeks renteverhogingen te beginnen. Dat gaf de dollar moed, die ongeveer een procent kon goedmaken op de euro.

Brussel

De Bel20 sloot 0,2 procent hoger op 3.087,57 punten. Het was de eerste stijging na een reeks van vijf verliesdagen. Negen waarden konden stijgen, tegenover 10 dalers.

Fortis ging richtingloos de dag uit op 10,18 euro. Fortis heeft met Deutsche Bank een overeenkomst bereikt over de verkoop van een aantal zakenbankactiviteiten van ABN AMRO. Deutsche Bank betaalt 709 miljoen euro voor de ABN AMRO-onderdelen. Door de marktomstandigheden had Fortis het niet gemakkelijk om die onderdelen snel verkocht te krijgen. Dat valt onder meer af te leiden uit de prijs die Fortis uiteindelijk ontvangt. De overnameprijs ligt 300 miljoen onder de nettovermogenswaarde van die activiteiten.

Daarnaast raakte bekend dat Fortis volgende week rond de tafel gaat zitten met de Nederlandse Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Het gespreksonderwerp van de partijen zou de geplande kapitaalsverhoging van Fortis zijn.

De financieledienstengroep Dexia sloot als grootste stijger op een zucht van 10 euro. Het aandeel kreeg er 2,9 procent bij op 9,98 euro. KBC hield het bij een winst van 1,1 procent tot 69,64 euro.

De grootste daler was andermaal Nyrstar: -6,1 procent tot 9,20 euro. De voorbije twee dagen verloor het aandeel al telkens ruim 6 procent. KBC Securities heeft zijn koersdoel voor de zinkverwerker verlaagd van 19,5 tot 15 euro. Het beurshuis blijft wel bij zijn koopadvies.

De koersdoelverlaging kwam er nadat analist Wouter Vanderhaeghen zijn winstverwachtingen voor 2008 en 2009 neerwaarts heeft bijgesteld. Hij gaat nu uit van 1,93 euro in 2008 en 1,02 euro in 2009. Dat zijn verlagingen van respectievelijk 24 en 20 procent. Die lagere verwachtingen zijn een gevolg van de afwikkeling van de fusie tussen de voormalige zinkdivisie van Umicore met het Australische Zinifex. Omdat een aantal contracten als gevolg van die fusie nog moeten herwerkt worden, werkt Nyrstar momenteel aan de voorwaarden van 2007, die beduidend onder de marktprijzen liggen.

Zwaargewicht Suez steeg 0,4 procent tot 42,56 euro. De gemeentelijke holding Publigas zette woensdag, onder druk van voorzitter Daniël Termont (sp.a), de plannen in de koelkast om de controlemeerderheid over de gasterminal van Zeebrugge aan Suez te geven. Daarmee ligt Publigas wel op ramkoers met Suez, dat de overdracht van de controle over de terminal als voorwaarde stelt voor de verkoop van het 12,5 procentbelang in gasinvoerder Distrigas.

Transcor Astra, de raffinagedochter van de Frère-holding NPM, heeft besloten haar verkoopoptie uit te oefenen op een belang van 50 procent in een raffinaderij in het Texaanse Pasadena. NPM steeg 0,5 procent tot 47,09 euro.

Op de brede markt kregen opnieuw heel wat aandelen, doorheen alle sectoren, klappen. Deceuninck, de maker van pvc-raamprofielen, tekende voor het grootste verlies: -9,5 procent tot 9,85 euro. Het biotechnologiebedrijf TiGenix zakte ruim 8 procent tot 4 euro.

Telematicagroep Transics (+1,3% tot 16,29 euro) kon profiteren van zijn mooie deal met de Zweedse politie. De Zweden gaan tachograafgegevens lezen met hard- en software ontwikkeld door DIS, een bedrijf dat vorig jaar werd overgenomen door Transics.

Europa

Het rente-optimisme stuurde de DJ EuroStoxx 50 1,3  procent hoger op 3.330,90  punten.In Londen steeg de FTSE100 met 0,9 procent, Frankfurt boekte een winst van 0,8 procent. In Parijs sloot de CAC40 de dag  1,1 procent hoger af.

De Parijse sterindex herleefde dankzij de sterke prestatie van de bankwaarden, die hun voordeel haalden uit de rente-toespraak van Trichet. Bovendien had de voorzitter van de Franse beurswaakhond AMF nog benadrukt dat de Franse banksector sterk genoeg is om de crisis te doorstaan. Crédit Agricole, dat kon profiteren van een adviesverhoging van beurshuis Oppenheim, was de sterkste stijger in Parijs met een winst van 6 procent op 13,22 euro. Société Générale maakte een sprong van 4,9 procent op 56,22 euro.

Ook de andere Europese bankwaarden deden het goed: Royal Bank of Scotland steeg met 4,4 procent tot 213 pence, terwijl in Madrid Banco Santander 1,5 procent hoger sloot op 11,85 euro. Verzekerar Allianz ging in Frankfurt 1,5 procent hoger tot 110,85 euro nadat Merrill Lynch het aandeel op zijn favorietenlijst had geplaatst.

Het nieuws dat de Braziliaanse mijnbouwgroep Vale tot 12 miljard dollar wil ophalen om nieuwe overnames te financieren veroorzaakt niet al te veel deining in de sector, die nog steeds last heeft van winstnemingen. BHP Billiton, de grootste mijnbouwgroep ter wereld, verloor 0,6 procent op 1.749 pence. Rio Tinto daalde met 0,9  procent tot 5.460  pence.  Staalgroep ArcelorMittal was een van de grootste verliezers van de dag met een terugval van 3,5 procent op 53,97 euro.

Berichten over een mogelijke joint venture met American Airlines en Iberia stuurde British Airways 2,7 procent hoger tot 209, pence. De luchtvaartmaatschappij had in de loop van de dag nochtans teleurstellende omzetcijfers bekendgemaakt.

In Parijs maakte de constructeur van kerncentrales Areva een sprong van 4,1 procent op 769,12 euro. De Franse president Nicolas Sarkozy bevestigde dat Areva een nieuwe kerncentrale mag bouwen om aan de stijgende binnenlandse vraag naar energie te beantwoorden.

Ook de farmawaarden beleefden een mooie dag. Het Britse AstraZeneca ging bijvoorbeeld 3,6 procent hoger tot 2.314 pence nadat het beurshuis MF Global zijn advies en koersdoel voor het aandeel had opgetrokken.     

Pieter Suy


Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud