Trichet sust markten

De Europese beurzen leken lange tijd op een nieuwe verliessessie af te stevenen, maar kozen in het slotuur toch voor de weg omhoog. De toelichting van Jean-Claude Trichet, voorzitter van de ECB, bij het rentebesluit van deze middag slaagt er zo alsnog in om de markten te kalmeren. Uit die toelichting bleek niet minder dat de ECB zowel een renteverhoging als een renteverlaging niet uitsluit; het houdt naar eigen zeggen de zaken 'nauwlettend in de gaten'.

Foto: Jean-Claude Trichet, de voorzitter van de Europese Centrale Bank (foto bloomberg)

(tijd) - De beurzen noteerden lager na de publicatie van de Duitse fabrieksorders deze ochtend. De cijfers vertoonden de sterkste daling in 16 jaar. Vooral de banken gingen daarop in het verlies.

De ECB hield vanmiddag zijn basisrente, volgens verwachting, onveranderd op 4 procent. Het basisscenario voor de economie binnen de eurozone noemde Trichet goed. De voorzitter van de Europese Centrale Bank noemde bij de toelichting van zijn rentebesluit de onrust op de financiële markten een 'correctie'.

Trichet liet in zijn begeleidende toespraak horen dat de prijsrisico's en de financiële markten van nabij gevolgd worden ('very closely monitoring'). De gevreesde term 'strong vigilance', die doorgaans een nieuwe renteverhoging aankondigt, werd niet gebruikt, al wilde Trichet niet verduidelijken wat hij precies bedoelde met 'very closely monitoring'. Economen denken dat de ECB zich niet wil laten vastpinnen op een renteverhoging in oktober.

Eerder vandaag handhaafde de Bank of England zijn toonaangevende reporente op 5,75 procent. De laatste keer dat de centrale bank de rente opschroefde was in juli, met 25 basispunten tot het huidige niveau.

Peter De Groote peter.de.groote@tijd.be

Dieter Snoeck dieter.snoeck@tijd.be

Kim Evenepoel kim.evenepoel@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud