Trichet waarschuwt opnieuw voor gevolgen dure olie

(tijd-nieuwslijn) - Het huidige prijsniveau van de olie kan de economische groei in de eurozone 'temperen'. Dat heeft president Jean-Claude Trichet van de Europese Centrale Bank donderdag gezegd in een toelichting op het rentebesluit. De huidige olieprijs betekent toenemende energiekosten voor bedrijven. Dat brengt oplopende risico's met zich mee voor de economische groei in de twaalf landen die de euro als munteenheid delen. Trichet vindt de olieprijs dan ook te hoog.

De ECB handhaafde vandaag het minimumtarief voor de herfinancieringsrente (het zogenoemde refi-tarief) op 2,00%. Dat was in overeenstemming met de prognoses van economen. De deposito-rente werd eveneens gehandhaafd op 1,00%. Ook de marginale beleningsrente bleef ongewijzigd op 3,00%.

Trichet stelde dat de indicatoren voor de korte termijn recentelijk meer gemengde signalen afgeven. Maar over het algemeen wijst de beschikbare data op een aanhoudende groei van de economie. De wereldwijde vraag zou het herstel bovendien moeten ondersteunen. De hoge olieprijs leidt wel tot een toename van de inflatie in de eurozone. Maar de onderliggende inflatiedruk blijft beheersbaar. Trichet denkt dat de inflatie volgend jaar onder de 2% zal zakken.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud