Trichet wijst op mogelijkheid nieuwe renteverhogingen

Jean-Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB) liet in een toelichting op het rentebesluit doorschemeren dat er in de nabije toekomst wellicht weer een renteverhoging aankomt. De ECB schroefde de rente donderdag met 25 basispunten op tot 3,00%.

(tijd) 'De ECB zal de economische ontwikkelingen nauwlettend in de gaten houden, om ervoor te zorgen dat de risico's voor de prijsstabiliteit zich niet materialiseren', aldus Trichet op een persbijeenkomst in Frankfurt.

Of de ECB de rente al bij de volgende bijeenkomst zal verhogen, werd niet duidelijk. In zijn speech gebruikte Trichet de woorden 'closely monitoring', maar liet de term 'vigilance' (waakzaamheid) achterwege.

Toen de centrale bank de rente bij de vorige ontmoeting in juli nog ongewijzigd liet op 2,75%, nam Trichet dat woord wel in de mond. Normaal gesproken is het begrip 'waakzaamheid' een teken dat de ECB bij een volgende bijeenkomst de rente verhoogt.

Fortis-econoom Nick Kounis denkt dan ook niet dat de centrale bank bij de volgende bijeenkomst, eind deze maand, de rente wederom zal verhogen. 'closely monitoring (nauwlettend volgen) kan duiden op een tijdelijke stop van de renteverhogingen.'

Trichet gaf in zijn speech van donderdag verder aan dat de inflatie in de eurozone in de tweede helft van 2006 en in 2007 waarschijnlijk boven de 2% zal blijven. 'Het precieze niveau is echter sterk afhankelijk van de ontwikkelingen in de energieprijzen.'

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud