Trichet zinspeelt op rentepauze in mei

Jean Claude Trichet, voorzitter van de Europese Centrale Bank (ECB), heeft in een toelichting op het rentebesluit van de bank donderdag gehint op een rentepauze in mei.

Trichet (foto) gebruikte in zijn toespraak de woorden 'closely monitoring'. Wanneer Trichet deze term gebruikt, wordt bij het daaropvolgende rentebesluit de rente normaal gesproken niet opgeschroefd.

Volgens de ECB-president had de centrale bank bij het rentebesluit van vandaag 'vrijwel hetzelfde gevoel' als bij de beslissing in maart. Toen verhoogde de centrale bank de rente met 25 basispunten tot het huidige niveau. Hij noemt het huidige renteniveau daarbij 'moderate'.

Volgens de bankdirecteur zal de inflatie in de eurozone in de komende maanden verminderen, maar rond het einde van het jaar weer toenemen. 'Het inflatieniveau zal zich eind 2007 rond de 2% bevinden', aldus Trichet.

Hij benadrukte tijdens zijn speech dat loonontwikkelingen in de eurolanden een inflatierisico kunnen worden. Wat betreft de groei van de Europese economie ziet de Fransman gevaren in protectionisme, de olieprijs en onevenwichtigheden in de wereldeconomie.

Desondanks stelt hij dat er in de eerste helft van 2007 sprake was van een robuuste groei van de Europese economie. 'De condities zijn aanwezig voor een verdere solide groei', aldus Trichet.

Het eerstvolgende rentebesluit van de ECB is op 10 mei 2007.

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud