Unizo wil soepelere regeling seizoen- en studentenarbeid

Studenten moeten vijftig dagen per jaar aan het meest gunstige RSZ-tarief kunnen werken en werklozen in de kustgemeentes moeten geactiveerd worden naar Oostends voorbeeld. Een versoepeling van de seizoen- en studentenarbeid kan het personeelstekort aan de kust in piekperiodes opvangen, zo zegt de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo).

(belga) In de horeca steeg het aantal vacatures vorig jaar met 25 pct. Kelner en kok zijn al jaren knelpuntberoepen. Afgelopen paasweekend werden die pijnpunten weer blootgelegd, aldus Unizo. De regelgeving omtrent seizoen- en studentenarbeid moet dringend versoepeld worden om dat personeelstekort in de horeca op te vangen, vindt Unizo. 'Concreet wil Unizo van de huidige regeling van 23 dagen tijdens de vakantiemaanden en 23 dagen daarnaast, gaan naar een totaal van 50 dagen per jaar waarbinnen de student aan het meest gunstige RSZ-tarief werkt', aldus de organisatie.

Unizo wil ook meer rechtszekerheid voor de werkgever. Als een student meer dan 23 dagen werkt, verliest hij het RSZ-voordeel van die 23 dagen en moet de werkgever het RSZ-voordeel terugbetalen. Tot nu toe moet de werkgever afgaan op het erewoord van de student om te weten of die al elders heeft gewerkt. Daar wil Unizo verandering in.

Verder wil Unizo dat werklozen aan de kust actiever worden aangezet om een job in de horeca aan te nemen. De organisatie ziet de Oostendse aanpak als voorbeeld voor de andere kustgemeentes. In Oostende worden werkloze jongeren door de VDAB en bedrijven voor een job klaargestoomd. Wie er niet ingaat op het ruime aanbod aan opleidingen en jobs, dreigt zijn werkloosheidsuitkering te verliezen.

foto belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud