Vanaf april maximum 3% basisrente op spaarboek

©� Paul Hardy/CORBIS

Het kb over de gewijzigde spaarrentewetgeving is vandaag gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de basisrentevoet op spaardeposito's vanaf april tot minstens eind juni gelimiteerd zal worden tot 3 procent. De getrouwheids- en aangroeipremie smelten samen tot één premie, die eveneens aan regels is onderworpen.

(tijd/belga) - 'De basisrente op spaardeposito's mag het hoogste van de twee volgende percentages bedragen: 3 procent of de herfinancieringsrente (reporente) van de ECB op de tiende dag van de maand voorafgaand aan het lopende kalendersemester.'

De nieuwe regels treden in werking op 1 april 2009.

Concreet betekent dit dat de basisrente op 1 april geplafonneerd zal worden op 3 procent. Op 10 december bedroeg de reporente van de ECB namelijk slechts 2,5 procent. 

Mogelijk zal de maximum toegelaten basisrente zelfs tot het einde van dit jaar niet meer dan 3 procent bedragen, tenzij de ECB zijn rente de komende maanden tegen 10 juni fors optrekt. Maar door de economische crisis en het weinige gevaar op inflatie is de kans daarop eerder klein.

Momenteel bieden een twintigtal banken spaarproducten aan die meer dan 4 procent basisrente opleveren. 

Aangroei en getrouwheidspremie

De aangroei- en getrouwheidspremie smelten samen tot één transparante premie. Die getrouwheidspremie mag niet hoger liggen dan 50 procent van de maximale basisrente, zoals hierboven bepaald, en niet lager dan 25 procent van de aangeboden basisrente.

Standpunt CBFA

De financiële toezichthouder CBFA gaf over het voorstel, uitgewerkt door het kabinet van minister van Financiën Reynders (MR), advies. Eerder gaf het CBFA te kennen voorstander te zijn van een substantiële getrouwheidspremie. Dat bevordert volgens het CBFA de financiële stabiliteit.

Hoge premies verhinderen dat spaarders om de haverklap van bank wisselen. Momenteel hanteren vele banken een getrouwheids- en/of aangroeipremie van 0,01 procent, mede dankzij de hogere basisrentes van de afgelopen maanden.

Concurrentie lam gelegd

De nichespelers in de banksector hebben zich altijd tegen het hervorming gekant. Zij vrezen dat hogere premies de concurrentie lam leggen omdat klanten minder snel geneigd zullen zijn om de grootbanken te verlaten.

Deutsche Bank laat maandag in een reactie weten dat het vindt dat "de spaarder nog steeds niet centraal staat". "De fusie van de aangroei- en getrouwheidspremie is alvast een belangrijke stap vooruit op het gebied van vereenvoudiging", luidt het.

Maar "Deutsche Bank vindt de verlaging van de maximale basisrente echter een belangrijke vermindering van het fiscale voordeel voor de spaarder en een belangrijke inperking van de concurrentie, beiden ten nadele van de spaarder.

 

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud