Vanden Houte: 'Inflatoire druk blijft laag'

©Photo News

De Duitse inflatie bedroeg in maart 1,1 procent. Vorige maand was dat nog 0,6 procent. De Duitse EU-geharmoniseerde inflatie steeg van 0,5 procent tot 1,3 procent deze maand, een stuk meer dan verwacht. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse bureau voor statistiek.

(tijd) - 'Hoewel die cijfers duidelijk boven de consensusverwachting liggen, blijft de inflatoire druk laag', zegt Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING. 'Een groot deel van de stijging is te wijten aan hogere olieprijzen en een verzwakking van de euro', verklaart Vanden Houte.

De econoom merkt op dat de olieprijzen voor brandstof en verwarming op een maand meer dan 5 procent stegen, goed voor een 'stevige' stijging jaar op jaar van 20 tot 30 procent.

Vanden Houte schat de Duitse kerninflatie - inflatie zonder voeding en energie - momenteel op 0,5 procent. Dat illustreert de deflatoire druk die Duitsland momenteel uitoefent op de eurozone, meent de econoom. Om terug concurrentieel te worden staan vooral de Zuid-Europese landen voor de uitdaging om de stijging van hun prijspeil onder het Duitse niveau te houden. De zeer lage Duitse inflatie maakt dat extra moeilijk.

Voor de toekomst verwacht de ING-econoom een inflatie in de Europese Unie die beneden de 2 procent blijft. 'Dat zal het moeilijk maken voor de Europese Centrale Bank (ECB) om zijn geldbeleid dit jaar te verstrakken', merkt Vanden Houte op. Hij verwacht dat de ECB zijn rentetarief tegen het eind van het jaar met 25 basispunten optrekt.

KD

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud