VBO acht conjunctuurherstel kwetsbaar

(belga) - De werkgeversorganisatie VBO verwacht dat de economische groei in België volgend jaar uitkomt op ongeveer 2 procent. Ons land kan zo mee profiteren van het op dreef komende internationale conjunctuurherstel. Maar een aantal onzekere factoren, zoals het koersverloop van de euro, temperen het optimisme.

"Het conjunctuurherstel in Europa is niet verworven", zegt directeur Baudouin Velge van het economisch departement van het VBO. Vooral een verdere versteviging van de euro in de komende maanden kan roet in het eten gooien. Een hoge euro maakt de uitvoer duurder.

Bovendien komen de winsten van de Amerikaanse en de Aziatische vestigingen van de Europese bedrijven in dollar in de boeken. Waardoor de kans dat ze voor de investeringen in Europa worden gebruikt, verkleint. Daarnaast is er de aanhoudende tendens om te delokaliseren. De vraag is hoe de consument op dat slechte nieuws reageert.

De halfjaarlijkse conjunctuurenquête van het VBO bij de sectoren laat alvast zien dat de bedrijven minder somber zijn over de economische vooruitzichten. Een half jaar terug was nog 40 procent van de sectoren pessimistisch, in december 2003 is dat nog maar 14 procent. Maar van algemeen optimisme is geen sprake: 62 procent zegt geen uitspraak te kunnen doen over de richting die de economie uitgaat.

Voorts is het verontrustend dat een verbetering van de ondernemingsrendabiliteit uitblijft, zegt het VBO.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud