Advertentie

Verkoopgolf teistert beurzen

De Europese beurzen hebben gisteren opnieuw rake klappen gekregen. De indexen verloren 2,5 tot 3,5 procent. Steeds meer beleggers vrezen dat de problemen op de Amerikaanse markt van woonkredieten de financiële sector hard zullen treffen. Ook Belgische banken bezitten obligaties met laag kredietwaardige Amerikaanse hypotheken als onderpand.

(tijd) De Bel20 zakte gisteren 2,5 procent. Het verlies sinds eind vorig jaar bedraagt al 4,4 procent. Vooral de financiële aandelen gingen onderuit. Fortis verloor 3 procent en KBC 4,6 procent. De aandelen noteren respectievelijk 11 en 14 procent onder hun hoogste koers van 2007.

'De problemen bij de zogenaamde 'subprime mortgage lenders' in de VS, hypotheekverstrekkers aan minder kredietwaardige klanten, zijn groter dan iedereen dacht', stelt een handelaar.

'Al 13 procent van hun klanten kan de hypotheek niet meer terugbetalen, wat de kredietmaatschappijen in de problemen brengt. De kredietverstrekkers hebben hun schulden als obligaties aan de grote banken doorverkocht. Die banken bundelden de obligaties met andere producten, waaronder bedrijfsleningen en afgeleide producten, en brachten ze in schijfjes op de markt als zogenaamde 'Collateralised Debt Obligations' (CDO's).

Bijna alle grote banken hebben CDO's in portefeuille. In België is KBC een belangrijke speler op deze markt die geschat wordt op 3.000 miljard dollar. Omdat het onderpand van deze effecten, waaronder hypotheken, plots minder zekerheid biedt, dalen de koersen van de CDO's scherp.

Handelaars vrezen dat de Amerikaanse economie onder de hypotheekproblemen zal lijden. De hypotheekverstrekkers beginnen beslag te leggen op de huizen van de wanbetalers. De verplichte verkoop van die woningen kan de zwakke huizenmarkt de dieperik in sleuren, met een dalend consumentenvertrouwen tot gevolg.

Toch vrezen economen geen domino-effect. 'De beurzen zijn sterk genoeg dankzij nieuwe financiële instrumenten die de risico's beter spreiden. De aandelenmarkten in Europa zijn dankzij de gunstige winstvooruitzichten op middellange termijn aantrekkelijk', stelt Etienne de Callata

De Dow Jones-index eindigde gisteren met een kleine winst van 0,48 procent.

SM/WV

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud