Vertrouwen Belgische ondernemers blijft stijgen

(tijd-nieuwslijn) - De indicator van het Belgisch ondernemersvertrouwen is in oktober verder gestegen. In september tekende zich een krachtig herstel af. De conjunctuurindicator klom van -5,6 in september tot -3,9 in oktober. Het is het hoogste niveau van dit jaar. De fundamentele tendens blijft voorlopig echter negatief.

De Nationale Bank van België maakte het cijfer bekend.

In de verwerkende nijverheid steeg de indicator van -7,0 tot -6,0, na de forse stijging van de maand september. In de handel liep de indicator op van -7,5 tot -0,5. In de bouwnijverheid was er een lichte daling van 3,0 tot 2,7.

In de dienstverlening aan de bedrijven, een sector die niet wordt meegenomen in de index, bleef de indicator ongewijzigd op 6,7.

Het sinds juni 2005 geregistreerde herstel van het ondernemersvertrouwen in de verwerkende nijverheid resulteerde voor het eerst in een toename van de bezettingsgraad van het productievermogen. Gecorrigeerd voor seizoensinvloeden is die bezettingsgraad gestegen van 78,2% in juli tot 79,1% in oktober.

De algemene synthetische afgevlakte curve, die door eliminatie van de extreme waarden met enkele maanden vertraging de fundamentele tendens van de conjunctuur weergeeft, blijft neerwaarts gericht. De indicator daalde van -10,4 in mei tot -10,7 in juni. De Nationale Bank stipt aan dat dit de laatste daling zou moeten zijn, als gevolg van de goede brutoresultaten die in de afgelopen maanden werden opgetekend.

Het Belgisch ondernemersvertrouwen wordt ook in de rest van Europa met veel aandacht gevolgd. Door de open economie van ons land - met veel export - is de curve een goede barometer voor de economische prestaties van de rest van Europa.

Er was dinsdag overigens nog meer goed nieuws te rapen. Ook het Duitse ondernemersvertrouwen kende een forse stijging. De Ifo-index staat in oktober op het hoogste niveau in vijf jaar. Duitsland is de grootste economie van Europa.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud