Vertrouwen in economie herstelt onder Obama

Foto EPA ©EPA

Het vertrouwen van de VS-bevolking in de economie is fors toegenomen sinds Barack Obama op 20 januari de eed aflegde als president. Half januari dacht 54 procent dat de economische toestand aan het verslechteren was, vandaag is dat nog 34 procent. Twintig procent meent dan weer dat de economie aan de beterhand is, terwijl drie maanden geleden maar 7 procent die mening toegedaan was. Dat blijkt dinsdag uit de resultaten van een enquête van de New York Times en CBS News.

(belga) - Volgens de krant kunnen de cijfers erop wijzen dat Obama in de VS succes boekt bij het herstellen van het algemeen vertrouwen, dat sinds het losbarsten van de economische crisis op een laag pitje staat.

Net voor Obama de eed aflegde, dacht 15 procent van de Amerikanen dat het met hun land de goede richting uitging. Bijna drie maanden later is dat cijfer gestegen tot 39 procent. Dat is het hoogste sinds de 42 procent in februari 2005 - de tweede maand van George Bush's tweede ambtstermijn, toen er van de crisis nog geen sprake was.

Ook het vertrouwen in Obama zelf scheert hoge toppen. Twee derde van de VS-bevolking keurt de manier waarop hij zijn job uitoefent goed. Maar 31 procent heeft een positief beeld van de Republikeinen, het slechtste resultaat voor die partij in de 25 jaar dat de telefonische enquête wordt uitgevoerd.

Drie op vier ondervraagden meent dat Obama de juiste economische keuzes maakt. Slechts één op vier schaart zich achter de Republikeinen in het Congres. Wat het veilig houden van het land betreft - een traditioneel Republikeins thema - is de verhouding iets meer dan twee tegen één.

De poll werd vorige week afgenomen, toen Obama in Europa was voor de G20-top. Twee derde van de respondenten denkt dat de leiders van andere landen respect hebben voor Obama. Toen dezelfde vraag in juli 2006 werd gesteld, dacht 30 procent dat er in het buitenland respect was voor toenmalig president Bush.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud