Vertrouwen tussen bankiers is zoek

Foto AFP

Het wordt steeds duurder en moeilijker voor banken om bij elkaar geld vast te krijgen. De Londense interbankenrente (LIBOR, red.), dat de kosten om te ontlenen in dollars uitdrukt, is deze week verdubbeld tot het hoogste peil sinds 2001. De ineenstorting van Lehman Brothers vergroot de vrees in de financiele sector dat andere sectorgenoten het voorbeeld van de zakenbank zullen volgen.

(tijd) - Volgens de Associatie van Britse Bankiers steeg de LIBOR (London Interbank Offered Rate, red.) met 3,3 procent tot 6,44 procent. Het verschil tussen de Londense interbankenrente voor kredieten in dollars op drie maanden en de officiële swaprente voor één dag vergrootte 15 basispunten tot 120 basispunten, het hoogste peil sinds december 2001. Voor het uitbreken van de kredietcrisis was dat amper 8 basispunten.

Dat geeft aan dat banken steeds minder vertrouwen hebben in elkaar dat leningen daadwerkelijk zullen worden terugbetaald. Verder houdt dat ook in dat de vraag naar liquide middelen op korte termijn nog steeds toeneemt, terwijl de centrale bankiers wereldwijd ook al geld in het financiele systeem pompen.

Met de aanvraag voor gerechtelijke bescherming door zakenbankier Lehman Brothers zijn de zorgen rond de kredietcrisis allerminst de wereld uit. Integendeel, markten speculeren volop wie de volgende van de dominostenen kan zijn. Daarbij wordt vooral gekeken naar verzekeraar American International Group (AIG). Ratinghuizen Standard&Poor's en Moody's verlaagden hun ratings voor de verzekeraar al. Persagentschap Bloomberg vernam van twee personen dicht bij het dossier dat AIG met de hulp van JPMorgan Chase en Goldman Sachs op zoek is naar 70 tot 75 miljard dollar vers kapitaal.

MG

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud