Verzekeraars krijgen gegroepeerde beroepsvereniging

BRUGGE (tijd) - De verzekeraars voegen hun twee beroepsverenigingen samen. De Beroepsvereniging voor de Verzekeringsondernemingen (BVVO) en CASO (CGER, ASLK, SMAP, OMOB) bundelen de krachten. De verzekeringssector kreeg het de voorbije twee jaar hard te verduren door het minder goede beursklimaat, maar staat nu naar eigen zeggen steviger in zijn schoenen. De verzekeraars gaan de komende maanden verschillende verzekeringen aanpassen.

De Beroepsvereniging voor de Verzekeringsondernemingen ging in 1920 van start. CASO werd begin de jaren negentig opgericht. CASO is een groepering van FB Verzekeringen, de voormalige verzekeringstak van CGER vandaag in handen van de groep Fortis, OMOB en enkele kleinere verzekeraars zoals Mega. 'Er is jarenlang toenadering gezocht tussen de twee verenigingen maar het kwam er gewoon niet van. Nu hebben we beslist als één vereniging naar buiten te komen, wat het ons mogelijk moet maken beter in te gaan op de marktontwikkelingen', zegt Wauthier Robyns, woordvoerder van de BVVO. De naam en het logo van de nieuwe beroepsvereniging worden pas in februari bekendgemaakt.

Robyns wijst erop dat de onderlinge verzekeraars meer inspraak krijgen in de nieuwe organisatie. Er zijn nog een tiental onderlinge verzekeraars in België, met aan de top OMOB. De verzekeraar opende vier jaar geleden zijn deuren voor het grote publiek, waardoor hij aan een flinke opmars bezig is. Ook komt er een beter evenwicht in de nieuwe beroepsvereniging tussen schade- en levensverzekeringen. 'De BVVO was eigenlijk ondervertegenwoordigd in levensverzekeringen. De grootste levensverzekeraars in ons land zijn immers FB Verzekeringen en OMOB', meent Robyns.

De toenadering tussen de twee beroepsverenigingen werd dinsdag beslist tijdens een buitengewone algemene vergadering van de BVVO. Volgens Claude Desseille, de voorzitter van de BVVO, hebben de verzekeraars door de dalende financiële markten een identiteitswissel ondergaan. 'De val was zo diep dat er nog jaren nodig zijn om de schade te herstellen. Voor 2002 zit de Belgische verzekeringsindustrie met een verlies van 820 miljoen euro. Van de 110 verzekeraars staat zestig in het rood. Sommigen voor het tweede opeenvolgende jaar.' Daar komt nog bij dat de sociale onderhandelingen in het slop zitten. De verzekeraars vragen dan ook om in dit sombere klimaat beter te kunnen onderhandelen met de overheid.

De federale minister van Economische Zaken, Fientje Moerman (VLD), is alvast bereid een dialoog aan te gaan met de verzekeraars. Moerman is de voogdijminister van de verzekeraars. Ze wenst een mouw te passen aan de autoverzekeringen voor jongeren en aan de overstromingsverzekeringen. 'Maar het is aan de verzekeraars om met oplossingen over de boeg te komen', verklaarde Moerman dinsdag. 'Ik ben meer voorstander van een overheidstussenkomst a posteriori dan a priori. Zetten jullie de situatie in de autoverzekeringen met andere woorden zelf recht, dan moet ik niet meer tussenkomen. Kunnen jullie bewijzen dat de vrije markt werkt, dan kan ik overwegen de prijzencontrole op de autoverzekering af te schaffen.'

De minister ziet ook de mogelijkheid de wettelijke gewaarborgde rente op de levensverzekeringen aan te passen. De rente ligt vast op 3,75 procent maar is moeilijk haalbaar voor de verzekeraars, gezien de lage rentes op de obligatiemarkten. 'Ik weet dat dat een zware dobber is voor de verzekeraars. Maar opnieuw, komen jullie met voorstellen en ik zal ze bekijken', zei Moerman.

Wat de natuurrampenverzekering betreft, zal Moerman de wet laten uitvoeren zoals gepland. 'Parallel zal ik de wet wel laten onderzoeken. Maar we kunnen daar niet op wachten.' De verzekeraars vroegen een aanpassing van de wetgeving voor de overstromingsgebieden. SaS

20354828

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud