Verzekeraars maken zich op voor stormschadeclaims

(tijd-nieuwslijn) - Na het noodweer van het voorbije weekend maken de Belgische verzekeraars zich op voor aanzienlijk wat schadeclaims. Volgens Wauthier Robyns, woordvoerder van de Belgische verzekeringsfederatie BVVO, zal het niet zo'n vaart lopen als in 1990 maar is het duidelijk dat verzekeraars dit jaar geen winst zullen maken op de portefeuille stormschade.

Na de stormen in het voorjaar van 1990 betaalden de verzekeringsmaatschappijen voor ongeveer EUR 500 miljoen schadevergoeding uit. "Toen kregen we 700.000 meldingen binnen, of 1 op zes gezinnen", aldus Robyns. Hoeveel dit jaar zal worden uitbetaald, is nog niet duidelijk. "Daarvoor is het nog veel te vroeg", aldus Fortis-woordvoerster Sofie Van Bauwel. "De verzekerden moeten binnen 8 dagen hun schadedossier indienen, tegen die tijd zullen we meer duidelijkheid hebben". Robyns schat het aantal meldingen op enkele tienduizenden.

Nog volgens Wauthier Robyns zullen de schadeclaims niet voor een financiële aderlating zorgen bij de verzekeringsmaatschappijen. "Normaal worden voor ongeveer EUR 120 miljoen premies betaald, terwijl slechts voor EUR 60 miljoen uitbetaald wordt", aldus de BVVO-woordvoerder die eraan toevoegt dat ook de herverzekeraars bij meer dan gemiddelde schadeclaims tussenbeide komen.

Een zware herfststorm, met windsnelheden tot 140 km per uur, raasde zondag door West-Europa en maakte ongeveer 30 doden. In België lieten 5 mensen bij het noodweer het leven. Daarnaast richtte de storm ook heel wat materiele schade aan aan huizen en auto's.

In Duitsland werden windsnelheden tot 183 km per uur opgetekend en vielen minstens tien doden te betreuren. In Groot-Brittannië liep het dodental op tot negen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud