Advertentie

VEV pleit voor loonstop

(belga) - België moet net als Nederland een loonstop invoeren voor twee jaar. Dat zei de voorzitter van het Vlaams Economisch verbond, Ludo Verhoeven, op de VEV-congresdag dinsdag in Gent.

"Kunnen we niet het Nederlandse voorbeeld volgen", vroeg Verhoeven zich in zijn speech af. "Geen loonkostenverhoging gedurende twee jaar en dus ook geen index." De VEV-voorzitter pleit ook voor meer transparantie in de transfers van Vlaanderen naar Wallonië, voor een flexibelere arbeidsmarkt en voor de afbouw van vervroegde pensionering.

Verhoeven trekt de parallel met Duitsland. "De omvang van de transfers naar Wallonië is vergelijkbaar met de transfers van West-Duitsland naar Oost-Duitsland, een land dat 50 jaar onder een communistisch regime heeft geleefd." De loonbriefjes van de West-Duitse werknemers vermelden echter precies hoeveel zij afdragen voor het voormalige Oost-Duitsland. Hij wil eenzelfde transparantie rond de Vlaamse solidariteitsbijdrage aan Wallonië, want dat is "zichtbaar, duidelijk en beperkbaar in tijd". "Zeker in barre economische tijden worden deze transfers zonder uitleg en zonder responsabilisering van de zwakkere regio absoluut onaanvaardbaar".

Opdat Vlaanderen in de toekomst competitief zou blijven, moeten volgens het VEV dringend de ondernemingskosten omlaag. "Niet enkel de directe loonkost, want we weten dat de budgettaire ruimte beperkt is, maar ook indirecte kosten: administratieve, milieukosten, energiekosten."

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud