VFB-beleggers spuwen hun gal op Fortis en CBFA

Foto Lieven Van Assche ©Lieven Van Assche

De beleggers die zaterdag het VFB-evenement ‘Dag van de Tips’-evenement bijwoonden, spuwden hun gal op Fortis en op de CBFA. Net op het moment dat de beleggers met talrijke vragen zitten, stuurden zowel de bank-verzekeraar als de financieeltoezichthouder hun kat.

Bijna 1.500 beleggers hadden zich geregistreerd voor de jaarlijkse ‘Dag van de Tips’ van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers (VFB) in Metropolis Antwerpen, evenveel als vorig jaar. Toch had iedereen de indruk dat er veel minder volk was dan gewoonlijk. Er waren ook opvallende afwezigen onder de standhouders. Bank-verzekeraar Fortis besloot na de gebeurtenissen van vrijdagavond zijn stand in de nacht van vrijdag op zaterdag af te breken.

De toespraak van de nieuwe CEO van Fortis, Filip Dierckx, moest een van de topmomenten worden van de dag, maar Dierckx stuurde zijn kat. Een legertje analisten onder aanvoering van Kristoff Van Houtte had de ondankbare taak om als alternatief een waardebepaling van het aandeel Fortis op te maken. De conclusie luidde algauw dat dit schier onmogelijk is, vooral omdat nog niet duidelijk is hoe de verdeling van de schulden gebeurt tussen Fortis België en het genationaliseerde Fortis Nederland.

CBFA onder vuur

Opvallend was dat de aanwezige beleggers niet alleen de top van Fortis viseerden, maar ook de financieeltoezichthouder CBFA. Van Houtte gaf deze beleggers gelijk. ‘Er is toch een opvallend verschil in houding tussen de Nederlandse en Belgische controleautoriteiten. Nederland nam het standpunt in om stap-voor-stap de ABN AMRO-deal goed te keuren, al naargelang bepaalde voorwaarden zijn vervuld. De CBFA daarentegen keurde de overname meteen goed, louter op een belofte van Fortis. Namelijk dat de bank-verzekeraar de financiering van de overname wel tegen eind 2009 zou rondkrijgen. De CBFA heeft gewoon het verhaaltje geloofd’, zei Van Houtte.

Het viel overigens dat de CBFA – anders dan andere keren – geen stand meer had afgehuurd. Net op het moment dat zoveel spaarders en beleggers zich vragen stellen over de stabiliteit van het financieel systeem.

Heel wat aanwezige analisten en financieel adviseurs riepen de CBFA op om de handel van het aandeel van Fortis maandag meteen op te schorten, zolang er nog zoveel onduidelijkheid is over de nieuwe waarde ervan.

Hoewel de kredietcrisis voor fors lagere beurskoersen heeft gezorgd, was het voorzichtigheid troef bij de aanwezige beleggers. De uitgever van een beleggersblad: ‘Normaal krijg ik de hele dag tientallen vragen om beleggingstips. Nu niets. Het lijkt wel of iedereen zijn buik vol heeft van aandelen.’

Christophe De Rijcke

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud