Vlaamse kmo-bedrijfsleiders iets minder optimistisch

De Vlaamse kmo-bedrijfsleiders zijn nog steeds positief over de economische vooruitzichten, maar hun optimisme ligt wel iets lager dan het recordniveau van vorig kwartaal. Grote knelpunten zijn het betalingsgedrag en de concurrentie, zo blijkt uit de nieuwste kwartaalbarometer van de Unie van Zelfstandige Ondernemers (Unizo).

(belga) De kwartaalbarometer sprong in september tot 104 punten, de hoogste score sinds begin 2000. Nu, in december, zakt hij tot 102,4 punten. Dat wijst nog steeds op een positief evoluerende conjunctuur, aldus Unizo, want waarden boven honderd wijzen op een positieve trend.

De daling lag in de lijn van de verwachtingen, aldus Unizo. "Redenen zijn het hoge niveau tijdens het vorige kwartaal, de toegenomen vrees voor een krapte op de Belgische arbeidsmarkt, de huidige rente-evolutie van de Europese Centrale Bank en het hoge aantal faillissementen in de maand november."

De daling doet zich, ook niet onverwacht, vooral voor in de bouw- en de dienstensector. De industrie en de groothandel kennen een lichte terugval, de distributie blijft op niveau. Alle sectoren liggen tussen tussen 102,2 en 102,7 punten. Ook de meeste deelindices, zoals activiteiten en vacatures, liggen ook boven de honderd punten. Pessimisme overheerst wel inzake betalingsgedrag en concurrentie.

"Het laatste kwartaal van 2006 betekent dus opnieuw een verslechtering van de concurrentiepositie van de Vlaamse kmo's. Deze inschatting verrast niet", zegt Unizo. "Met een goeddraaiende internationale conjunctuur - zoals nu - kan dit verlies aan exportmarkten worden opgevangen door de algemene groei. Daaruit volgt echter dat wanneer die internationale conjunctuur minder rooskleurige cijfers zal beginnen neerzetten, de Vlaamse en Belgische bedrijven pas echt geconfronteerd zullen worden met hun verslechterde concurrentiepositie én hun impact zullen hebben op de algemene welvaart."

De barometer wordt om de drie maanden opgesteld op basis van een bevraging bij zevenhonderd kmo-bedrijfsleiders.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud