Vlamingen zijn rijkste Europeanen

Belgen zijn rijkste van Europa ©Maarten Hartman/Hollandse Hoogte

Een op de zes Vlaamse gezinnen heeft ondanks de crisis nog 75.000 euro of meer in zijn spaarpot. Daarmee zijn we de Vlamingen de rijkste Europeanen. Dat blijkt uit een onderzoek van marktonderzoeksbureau GfK, zo berichten De Standaard en Het Nieuwsblad vrijdag. Maar veel zin in beleggen hebben de Vlamingen momenteel niet.

(belga) - De crisis heeft de Europese gezinnen zwaar getroffen in hun portefeuille. In West-Europa beschikt nu nog één op de twaalf gezinnen over een spaarpot van 50.000 euro of meer, zelfs als geen rekening wordt gehouden met vastgoed. Twee jaar geleden was dat een op de acht.

Op de hielen

Met 22 procent gezinnen die meer dan 50.000 euro spaargeld hebben, zijn de Belgen de rijkste Europeanen, op de hielen gezeten door de Zweden. Al moet erbij worden gezegd dat Luxemburg en Zwitserland niet in het onderzoek zijn opgenomen. Toch mogen we niet vergeten dat twee jaar geleden nog een op de drie Belgische gezinnen dat bedrag of meer in portefeuille had. In Vlaanderen heeft één gezin op de zes nu meer dan 75.000 euro spaargeld, tegen een op de twaalf in Wallonië en een op de acht in Brussel.

Aandelen

Nauwelijks 6 procent van de Belgen kiest nu voor een belegging in aandelen. Voeg daar nog de 3 procent aan toe die een omweg maakt langs aandelenfondsen, en precies een op de elf Vlamingen vertrouwt wat hij nu nog extra kan sparen toe aan de beurs. Dat is het laagste peil sinds het studiebureau GfK tien jaar geleden begon met zijn zesmaandelijkse enquêtes.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud