VN verlagen prognose economische groei

©EPA

De Verenigde Naties hebben donderdag hun verwachtingen voor de groei van de wereldwijde economie naar beneden bijgesteld. Ze gaan nu uit van een groei met 1,8 procent dit jaar, terwijl ze het in januari nog hadden over 3,4 procent. In 2009 zou de groei 2,1 procent bedragen.

(belga) - In 2007 bedroeg de mondiale economische groei 3,8 procent. De VN linken de vertraging aan de nasleep van de kredietcrisis, de vertragende woningmarkt in de VS en de koersdaling van de dollar.

De internationale organisatie benadrukt dat de projectie een basisscenario is dat kan wijzigen onder invloed van de prestaties van de Amerikaanse economie. "De VS blijven een van de voornaamste motoren van de wereldwijde economie", luidt het. "Als de recente monetaire en fiscale stimuli in de VS succesvol blijken, zal de wereld slechts een matige groeivertraging kennen, tot 2,8 procent." Als de maatregelen echter niet aanslaan, dan zal de globale economie tot stilstand komen, waarschuwen de VN.

In het pessimistische scenario spreken de VN van een groei met minder dan 1 procent dit jaar en met zowat 1,4 procent in 2009.

foto epa

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud