Voor 8 miljard oude Belgische muntstukken nog niet ingeruild

(belga) - Oude Belgische muntstukken kunnen nog tot eind 2004 omgewisseld worden in euro. Bijna vier jaar na de invoering van de euro, bedraagt de totale waarde van alle oude Belgische franken die nog niet zijn ingeruild, een kleine 8 miljard frank. Dat meldde de Thesaurie van de Federale Overheidsdienst Financiën woensdag.

Mensen die nog oude munten hebben die gangbaar waren tot eind 2001, stukken van een halve tot 50 frank, kunnen die tot en met 31 december 2004 omwisselen voor euro's in de Nationale Bank of in een postkantoor. In andere banken kan je de oude franken niet kwijt.

Waarom zoveel munten spoorloos blijken, is niet duidelijk. 'Waarschijnlijk zijn er veel frankstukken verloren gegaan', vertelt Viviane Buydens van de Overheidsdienst Financiën.

Dat sommige mensen de munten hebben bijgehouden in de hoop dat ze ooit verzamelwaarde zouden krijgen, lijkt Buydens weinig waarschijnlijk. 'Het gaat om roulatiemunten, die in de regel niet mooi meer zijn. Als mensen in de waan verkeren dat die ooit in waarde zullen toenemen, zijn ze verkeerd', luidde het.

Het lijkt Buydens wel aannemelijk dat sommige mensen frankstukken bijhouden als een soort souvenir. Verder wordt ook aangenomen dat heel wat munten in het buitenland zijn terechtgekomen en daar verloren zijn gegaan.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud