Voorlopig geen relanceplan bis

Premier Herman Van Rompuy meent dat er door de ontsporende begroting niet veel kan gebeuren. (foto: belga) ©REUTERS

De federale ministerraad zal wellicht pas rond Pasen knopen doorhakken over een mogelijk tweede herstelplan. Dat is te horen in regeringskringen. Als er al een stimuleringsplan komt, zal het van beperkte omvang zijn gezien de weinig rooskleurige overheidsfinanciën.

(tijd) - Premier Herman Van Rompuy (CD&V) had deze morgen voor de ministerraad een rist experts uitgenodigd. Het ging om Guy Quaden (Nationale Bank), Henri Bogaert (Federaal Planbureau), Luc Coene (Hoge Raad voor Financiën), Jan Smets (Hoge Raad voor de Werkgelegenheid) en Robert Tollet (Centrale Raad voor het Bedrijfsleven). Zij moesten een beeld schetsen van de Belgische economie, van de overheidsfinanciën en een overzicht geven van de relanceplannen in het buitenland.

Op basis daarvan moet de regering-Van Rompuy beslissen of er nood en ruimte is voor een tweede herstelplan. Na afloop van de ministerraad was te horen dat er beslist is dat er voorlopig geen relanceplan bis komt. Er werd afgesproken dat alle relancevoorstellen zullen worden opgelijst. Rond Pasen zullen knopen worden doorgehakt.

Het eerste relanceplan dateert van december vorig jaar. Het kostte samen met het interprofessioneel akkoord (IPA) 2 miljard euro of 0,6 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Maar intussen is de economische situatie verslechterd. In december voorspelde de Nationale Bank nog een krimp van de economie voor dit jaar van 0,2 procent. Intussen wordt een krimp van 2,5 procent vooropgesteld.

PBL

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud