Vorig jaar 1,8 procent meer ondernemingen in België

Het aantal ondernemingen in België is vorig jaar gestegen met 1,8 procent. De grootste stijgers zijn nieuwe sectoren als public relations-bureaus en computeradviesbureaus. Dat blijkt uit cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie.

(belga) Ons land telde vorig jaar 710.252 ondernemingen, een stijging van meer dan 12.000 tegenover 2004. Het Brussels gewest presteerde het best met een toename van 2,2 procent, maar ook Vlaanderen en Wallonië deden het goed met respectievelijk 2 en 1,2 procent. De stijgende trend begon in 2003, na een daling die vier jaar lang aanhield.

De sectoren die er in Vlaanderen het meest op vooruit gaan zijn de vertaalbureaus (+ 6 procent), de computeradviesbureaus (+ 13,3 procent) en vooral de public relations-ondernemingen (+ 17,9 procent). Van die laatste kwamen er in 2005 maar liefst 185 bij.

De sterkste dalers in Vlaanderen zijn de campings (- 3,9 procent), de slagerijen (- 3,4 procent) en de cafés (- 2,8 procent). Ook de bakkers en de garagehouders hebben het moeilijk. De grootste sector is nog steeds die van de cafés, nipt gevolgd door de kapsalons.

In Brussel en Wallonië zijn ongeveer dezelfde evoluties te zien. Opmerkelijk is de sterke daling van het aantal tabakszaken (- 13 procent) en discotheken (- 7,5 procent) in Wallonië. In Brussel valt de stijging van het aantal viswinkels (+ 10,3 procent) en schoenwinkels (+ 9,4 procent) op.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud