Advertentie

Vredesbeweging eist dat Belgische banken stoppen met financiering wapenindustrie

(belga/tijdnet) - De vijf grootste Belgische bankgroepen AXA, KBC, ING, Fortis en Dexia investeren voor meer dan 1,5 miljard dollar in grote Amerikaanse wapenfabrikanten. Dat zegt Netwerk Vlaanderen. De banken ontkennen het bericht niet, maar vinden investeringen in de wapenindustrie gerechtvaardigd.

Netwerk Vlaanderen onderzocht samen met Vrede vzw en het Forum voor Vredesactie de banden die de vijf grootste banken in ons land hebben met negen grote Amerikaanse en Europese wapenbedrijven waaronder twee Belgische (Barco en Mecar). Uit dat onderzoek blijkt dat minstens EUR 1,5 miljard van het Belgische spaargeld via aandelen naar de wapenindustrie gaat, onder meer naar producenten van kernwapens.

Koploper is de AXA-bank, die 1,06 miljard investeringen heeft staan. Enkele banken hebben ook leningen verstrekt aan de wapenbedrijven, zoals KBC aan de Belgische munitiefabrikant Mecar. Dexia, dat zegt niet te investeren in wapenproducenten, heeft toch aandelen in Barco. Naast financiering via aandelen, hebben verschillende wapenfabrieken ook grote leningen bij Belgische banken lopen.

Netwerk Vlaanderen en de twee vredesbewegingen eisen dat de banken stoppen met alle vormen van financiering van de wapenbedrijven. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld Barco waarvan de militaire toepassingen maar een deel van de productie uitmaken. Voor Netwerk Vlaanderen is elk wapenbedrijf onethisch.

Daarnaast wil Netwerk Vlaanderen dat de banken open kaart spelen en hun klanten informeren over hun beleggingen. Pas als de klant de informatie heeft, kan hij keuzes maken, zegt Christophe Scheire van Netwerk Vlaanderen. Daarom moet de overheid eventueel via een wet de banken verplichten om transparante informatie te verstrekken over hun beleggingen in en leningen aan bedrijven. Scheire: "De overheid legt deze verplichting ook al op voor beleggingsfondsen, een soortgelijke regeling moet dus ook mogelijk zijn voor de pensioen- en verzekeringsfondsen en spaargelden.

De Vlaamse partij Spirit vindt alvast dat de financiële sector zich moet afvragen hoe ethisch de banken willen omgaan met spaargeld en beleggingen van hun cliënten. In een mededeling pleit Spirit daarom voor een "Nationale Code Ethische Kredietverlening". Kamerlid Annemie Roppe zal in de kamer minister van Financiën Reynders daarover interpelleren. Spirit wil dat de minister met de banksector een dergelijke code uitwerkt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud