Vriesweer in VS jaagt tarweprijs omhoog

De tarweprijzen in Chicago zijn met 5,6 procent omhoog gegaan tot 4,70 dollar per bundel. Gevreesd wordt dat het vriesweer in de VS de Amerikaanse oogst zal hypothekeren. Ook maïs en soja worden duurder.

(tijd) Vorige week raakte nog bekend dat de maïs- en tarweprijzen licht gedaald waren, omdat de oogst groter zou uitvallen dan verwacht. De barre weersomstandigheden die de Verenigde Staten momenteel teisteren, zouden die daling nu een halt toeroepen. Meteorologen voorspellen dat de temperaturen in de VS nog minstens een week lager zullen uitvallen dan de gemiddelde temperatuur voor de tijd van het jaar.

De maïsprijs klimt omdat het nattere, koudere weer in de VS ervoor zorgt dat de maïs wellicht later kan gezaaid, en dus ook later zal geoogst kunnen worden. Ook de toenemende vraag naar ethanol en biodiesel, dat onder andere van maïs gemaakt kan worden, doet de maïsprijzen geen goed.

Analisten vrezen dat, als de stijging zich doorzet, de voedselprijzen wereldwijd de hoogte in zullen gaan en inflatie zullen stimuleren. Daardoor zou de economische groei in regio's zoals China en India kunnen vertragen. Consumenten zouden door de stijgende voedingsprijzen immers minder geld aan andere goederen kunnen besteden.

Peter De Groote

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud