VS injecteren kapitaal in 'gezonde banken'

Neel Kashkari - Foto Bloomberg

De Amerikaanse overheid wil kapitaal injecteren in banken om deze te ondersteunen en de werking van de financiele markten te herstellen. Dat heeft een topambtenaar van het Amerikaanse ministerie van financien maandag gezegd.

(dow jones) - De Verenigde Staten volgen daarmee het voorbeeld van Groot-Brittanie, dat eerder aankondigde kapitaal te injecteren in een aantal grote Britse banken.

Volgens Neel Kashkari van het ministerie van financien zullen de kapitaalinjecties vrijwillig zijn en aantrekkelijke voorwaarden hebben, zodat ook gezonde banken worden aangemoedigd om deel te nemen aan het hulpplan. De kapitaalinjecties door aandelenbelangen te nemen in banken vormen onderdeel van een grootschalig plan van de Amerikaanse regering om de kredietcrisis te bestrijden, ter waarde van 700 miljard dollar, dat tien dagen geleden werd aangenomen door het Congres.

Andere onderdelen zijn het verzekeren van 'slechte' leningen en het opkopen van hypotheekgerelateerde effecten en hypotheekleningen.

Kashkari zei verder dat er 'snel, maar methodisch' wordt gewerkt aan de uitwerking van het plan en dat zijn regering erop vertrouwt dat het resultaat de basis zal leggen voor een 'sterk, beslissend en effectief programma'.

Groot-Brittanie heeft inmiddels reeds de details aangekondigd van een plan dat vorige week werd aangekondigd om 37 miljard pond aan belastinggeld te investeren in kapitaalinjecties aan in problemen geraakte Britse banken.

Onderdeel van het Britse plan is ook een garantie van bankdeposito's en een vangnet voor het interbancaire leenverkeer.

Sindsdien hebben ook leiders van landen in de eurozone een plan aangekondigd om leningen tussen banken tot en met 2009 te garanderen en overheden toe te staan om aandelenbelangen te kopen in financiele bedrijven die in problemen zijn. Duitsland becijfert zijn totale steunpakket op maximaal 500 miljard euro, waarvan 400 miljoen euro om interbancaire leningen te garanderen en die markt weer op gang te brengen; daarnaast 80 miljard euro om te injecteren in Duitse banken in ruil voor activiteiten of preferente aandelen in die banken.

Het plan van Frankrijk komt op maximaal 360 miljard euro, waarvan 320 miljard euro aan interbancaire leningen en mogelijk 40 miljard euro aan kapitaalinjecties in banken.

Het is nog onduidelijk of ook de Amerikaanse regering de garantie van interbancaire leningen zal overnemen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud