VS tekenen belangrijk handelsakkoord met Zuid-Korea

De Verenigde Staten en Zuid-Korea gaan een vrijhandelszone opzetten. De twee naties bereikten daarover een akkoord.

(tijd) Het akkoord moet wel nog geratificeerd worden door het Amerikaanse Congres. Voor de VS zou het het belangrijkste vrijhandelsakkoord zijn sinds het NAFTA-akkoord (North American Free Trade Agreement) in 1994.

'Het belangrijkste akkoord tussen de twee landen sinds de ondertekening van het militaire partnerschap in 1953', zei de Koreaanse minister van handel, Kim Hyun-chong. Met de overeenkomst komt er een einde aan een periode van 10 maanden van onderhandelingen.

Volgens het akkoord kan de Amerikaanse export naar Zuid-Korea jaarlijks met 19 miljard dollar (ca. 14,22 miljard euro) toenemen, schat de Amerikaanse Commissie voor Buitenlandse handel. De Zuid-Koreaanse export naar de VS kan jaarlijks met 10 miljard dollar (ca. 7,5 miljard euro) groeien. Een overeenkomst zou daarnaast het handelstekort van Washington van 9,5 miljard dollar (ca. 7,1 miljard euro) met Seoel helpen verminderen.

Het akkoord met Washington is een hefboom voor Zuid-Korea in toekomstige handelsrelaties, aldus analisten. Volgende maand start Seoel gesprekken over een vrijhandelszone met Brussel.

Maarten Gommeren maarten.gommeren@tijd.be

Jan De Schamphelaere jan.de.schamphelaere@tijd.be

(c) tijd-nieuwslijn(tel: +32 2 4231769; fax: 32 2 4231610)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud