VS verliezen meeste jobs sinds 1945

In de Verenigde Staten zijn in december 524.000 banen verloren gegaan. Dat blijkt vrijdag uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid. De werkloosheidsgraad kwam uit op 7,2 procent, meer is dan de verwachte 7,0 procent. Dat is het hoogste percentage sinds 1993.

(tijd) - Over heel het afgelopen jaar gingen 2,6 miljoen banen verloren. Het zwaartepunt lag duidelijk op het einde van het jaar. In het vierde kwartaal alleen kromp de arbeidsmarkt van de grootste economie ter wereld met 1,5 miljoen banen. Het was het zwakste jaar voor de Amerikaanse arbeidsmarkt sinds de Tweede Wereldoorlog.

In het rapport van het ministerie van Arbeid is het aantal verloren jobs van de maanden oktober en november wel nog bijgesteld. Er verdwenen 154.000 banen meer dan eerst gemeld: 584.000 in plaats van 533.000 in november en 423.000 in plaats van 320.000 voor oktober.

10 procent

Rob Carnell, econoom bij ING, stipt in een commentaar op de publicatie aan dat het jobverlies een pak kleiner is dan gevreesd. Hij wijst echter vooral op de sterker dan verwacht toegenomen werkloosheidsgraad. 'Tegen deze snelheid kan het percentage later dit jaar naar de grens van 10 procent evolueren. Het lijkt erop dat dat in de loop van 2010 zeker zal gebeuren.'

Donderdag had de toekomstige Amerikaanse president Barack Obama in een toespraak nog gewezen op het gevaar van een dubbelcijferige werkloosheidsgraad. Obama waarschuwde voor een lang aanslepende recessie indien zijn plan om 800 miljard dollar in het economisch herstel te pompen, sneuvelt.

1 miljoen jobs

ING-econoom Carnell besluit dat het totale plaatje van de Amerikaanse arbeidsmarkt er nog steeds erg zwak uitziet. 'Een verlies van 1 miljoen jobs in de komende maanden is nog steeds een mogelijkheid.' Ook Ian Shepherdson, hoofdeconoom van onderzoeksbureau High Frequency Economics blijft voorzicht. 'Gewoon een verschrikkelijk rapport, het enige lichtpunt is dat het dieptepunt voor de Amerikaanse arbeidsmarkt wellicht niet veraf meer is.'

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud