VS willen oliehandel aan banden leggen

©BLOOMBERG NEWS

De Amerikaanse derivatenwaakhond Commodity Futures Trading Commission (CFTC) overweegt limieten te zetten op olie- en grondstoffenposities om een halt te roepen aan 'overdreven speculatie'. Die maatregel zou een ommekeer zijn tegenover het huidige beleid, waarbij de verantwoordelijkheid over de futureshandel grotendeels bij de beurzen zelf ligt.

(tijd) - 'Ik ben ervan overtuigd dat we alle bestaande autoriteiten op aggressieve wijze moeten inschakelen om de marktintegriteit te bewaren', zei CFTC-voorzitter Gary Gensler dinsdag. De grondstoffenwaakhond zal deze zomer hoorzittingen organiseren om na te gaan of en welke plafonds er voor alle grondstoffen met beperkte fysieke reserves moeten gelden. Totnogtoe plafonneerde de CFTC enkel de futureshandel in landbouwproducten om manipulatie te vermijden. Voor energie- en metalenfutures liet de CFTC de keuze over aan de beurzen.

De futuresmarkten leggen marktparticipanten in de praktijk enkel 'accountability levels' op, die bijkomend toezicht in gang zetten eens overschreden. Slechts in de laatste handelsdagen voor het aflopen van de futures worden er grenzen aan de posities gesteld.

Vorige zomer piekte de olieprijs op 147,21 dollar per vat in New York en ook prijzen van landbouwproducten klommen tot ongeziene hoogtes. Vooral de Democratische beleidsmakers wijten die forse prijsopstoten aan speculatie. De CFTC oogste heel wat kritiek omdat ze het niet bewezen achtte dat prijsspeculatie de oorzaak was en ze er ook geen maatregelen tegen nam.

Uitzonderingen

De autoriteiten bekijken momenteel ook of er op de regel uitzonderingen moeten gemaakt worden. Zo wordt ondermeer de vraag bestudeerd of verkopers van verzekeringscontracten tegen wanbetalingen (credit default swaps), indexhandelaars en beheerders van beursgenoteerde trackers (exchange-traded funds) de limieten mogen omzeilen voor speciale afdekkingsmechanismes. De moeilijkheid schuilt erin dat grote handelaars in afgeleide producten, zoals Goldman Sachs, zeggen dat ze door grondstoffenposities op te bouwen alleen risico's indekken, terwijl ze in feite risicobeheer combineren met speculatie.

Gensler kondigde daarnaast een drastische hervorming aan van de wekelijkse informatie over grondstoffenposities die de CFTC aan het publiek bekendmaakt. Er zou voortaan ook data vrijgegeven worden over swaphandel, buitenlandse contracten met een link aan Amerikaanse futures en ook over posities van hefboomfondsen en marktmakers.


Ilse De Witte

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud