'Waakzaamheid ECB effent het pad naar renteverhoging'

ECB-voorzitter Jean-Claude Trichet heeft donderdag het pad geëffend voor een nieuwe renteverhoging begin augustus. Een meerderheid van economen verwacht dat zo'n verhoging in de pijplijn zit.

ECB-hoofdkantoor in Frankfurt

(belga) - De raad van ECB-gouverneurs zal 'een grote waakzaamheid aan de dag leggen' tegenover de inflatierisico's, zei Trichet donderdag tijdens een persconferentie. Het gebruik van de term 'vigilance' (waakzaamheid) kondigt meestal een nakende verhoging van het rentetarief aan. De volgende bijeenkomst van de ECB-raad is gepland voor 3 augustus.

Die vergadering zal in tegenstelling tot de normale geplogenheden niet via een teleconferentie gebeuren, maar een 'fysieke' bijeenkomst zijn, zo zei Trichet. De verklaringen van de ECB-voorzitter gaven de euro een duwtje in de rug. De munt steeg op de wisselmarkten van 1,2740 naar 1,2784 dollar.

Voor Trichet blijft het monetair beleid van de ECB 'gepast', wat betekent dat de kredietvoorwaarden nog steeds goedkoop zijn. De ECB besliste donderdag om het belangrijkste rentetarief ongewijzigd te laten op 2,75 procent

De inflatie blijft volgens de bankpresident zowel in 2006 als in 2007 boven de 2%, wat onder meer veroorzaakt wordt door de stijgende olieprijs. Om ervoor te zorgen dat het monetaire beleid een bijdrage blijft leveren aan het ondersteunen van groei en werkgelegenheid in de eurozone moeten de inflatieverwachtingen volgens de ECB 'stevig verankerd' zijn.

Over de Europese economie is Trichet tevreden. 'Recente data wijst erop dat de economie goed aan het groeien is'.

De ECB liet vandaag overigens ook de deposito-rente en marginale beleningsrente ongewijzigd op respectievelijk 1,75 procent en 3,75 procent. De deposito-rente en de marginale beleningsrente vormen samen de zogeheten permanente faciliteiten van het ESCB. Het ESCB is het stelsel van de 15 centrale banken van de Europese Unie en de ECB.

De deposito-rente, de bodem-rente in de geldmarkt, wordt berekend als banken overtollig geld overnight willen wegzetten bij het stelsel. De marginale beleningsrente, het plafond in de geldmarkt, wordt berekend als banken overnight geld willen aantrekken via het ESCB.

Het eerst volgende rentebesluit van de ECB is op 3 augustus 2006.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud