Wall Street verliest fors maar ontsnapt aan paniek

Foto Bloomberg ©BLOOMBERG NEWS

De markten in New York deelden vrijdag in de malaise, al lagen de indexverliezen wat lager dan in Europa. De beurzen in Europa sloten vrijdag met donkerrode cijfers, na een nieuwe golf van winstwaarschuwingen, sombere prognoses en zwakke macrodata. Op het einde van de sessie maakten de koersen wel wat van de verliezen goed. Zo kwam Dexia terug van een verloren positie.

(tijd) - Vrijdag heerst opnieuw een grafstemming op de beurzen wereldwijd. De Aziatische markten donderden tot 10 procent in het rood. Europa nam vanaf de opening dat pessimisme over met verliezen tot 8 procent. Naarmate de slotbel naderde, vond er evenwel een zeker herstel plaats.

'De hele markt krijgt een rammeling', verwoordt een handelaar het. 'Het is nu duidelijk dat de financiële crisis transformeert in een crisis van de economie.'

De Bel20 sloot uiteindelijk 3,3 procent in het rood. Dexia koerste in de laatste handelsminuten nog naar een spectaculaire 5 procent winst. De Stoxx50 verloor 4,9 procent, terwijl de Eurostoxx50 4,8 procent in het rood sloot. 

De sombere economische statistieken vliegen ons om de oren:

  • Britse economie krimpt: Voor het eerst sinds 1992 is de Britse economie in het derde kwartaal van 2008 gekrompen. Het Britse bbp krompt een half procent tegenover het tweede kwartaal, toen de economie al tot stilstand kwam. De krimp was veel groter dan analisten hadden verwacht.
  • De economische activiteit in de eurozone is in oktober verder afgenomen. De krimp was sterker dan verwacht. Zowel de industrie- als de dienstensector zagen een afname van de economische activiteit. Dit blijkt vrijdag uit de voorlopige uitslag van de inkoopmanagersindex.

De stroom slecht bedrijfsnieuws was lang:

  • Air France: 'Het wordt heel moeilijk om onze doelstelling van 1 miljard euro bedrijfswinst in 2008 te halen'. Het aantal vervoerde passagiers in de hele sector daalde in september (-2,9%) voor het eerst sinds 2003.
  • Peugeot verlaagt zijn omzet- en winstprognoses voor 2008. De omzet daalde met 5,2 procent in het derde kwartaal. Gisteren kwamen Fiat en Chrysler met pessimistische berichten. De autosector zit wereldwijd in een serieuze dip en producenten snoeien in hun capaciteit en personeelsbestand.
  • Slechte kwartaalcijfers van Sony en Samsung werpen een schaduw op de hele electronicasector. De winst van Samsung zakte 44 procent in het derde kwartaal en Sony verlaagde gisteren al zijn winstverwachtingen.
  • Ook Microsoft verlaagde donderdagavond zijn winstprognoses voor 2008 door de verzwakkende economie.
  • Volvo verlaagt zijn verwachtingen voor de vraag naar zware vrachtwagens in 2008.

De Aziatische beurzen sloten vrijdagochtend al met grote verliezen. In Tokio en Seoul liep die zelfs op tot 10 procent. 

In New York zakten de graadmeters meer dan 3 procent. Er werd gevreesd voor veel erger, voor de opening kelderden de futures-indexen met de maximaal toegestane limiet. De Dow verloor uiteindelijk 3,6 procent.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud