Wallonië groeit sneller dan Vlaanderen

Wallonië boekte de jongste vijf jaar een hogere economische groei dan Vlaanderen en creëerde ook meer banen. Dat blijkt uit de regionale rekeningen. De nieuwe officiële cijfers tonen aan dat de Waalse economie een inhaalbeweging is begonnen, nadat ze vele decennia ondermaats heeft gepresteerd. Maar de achterstand op Vlaanderen blijft zeer groot.

(tijd) Het Instituut voor de Nationale Rekeningen publiceerde gisteren een eerste raming van de economische activiteit per gewest in 2005. De Vlaamse economie groeide met 1,2 procent en de Waalse economie met 0,7 procent.

Maar veel belangrijker is de sterke herziening van de groei van de vorige jaren. De groeicijfers van Wallonië voor de periode 2001-'04 werden fors naar boven herzien, terwijl die van Vlaanderen lichtjes werden verlaagd.

De Waalse economie groeide in de periode 2001-'05 met 7,7 procent. De Vlaamse economie groeide slechts met 7 procent.

Arbeidsmarkt

Ook de Waalse arbeidsmarkt presteerde beter dan de Vlaamse. Zowel in 2005 als in de jongste vijf jaar steeg de werkgelegenheid sneller in het zuiden van het land. Er kwamen 3,4 procent banen bij tussen 2000 en 2005 in Wallonië en 3 procent in Vlaanderen. De goede score van Wallonië is niet te danken aan de overheid. Ook in de privésector steeg het aantal jobs sneller.

Maar Vlaanderen scoort niet voor alle indicatoren slechter. De investeringen stijgen bij ons veel sneller dan over de taalgrens.

De heropstanding van de Waalse economie is onder meer te danken aan de regionale overheid, die meer dan vroeger een bedrijfsvriendelijk beleid voert. De Waalse regering lanceerde het Toekomstcontract en het Marshallplan. Bovendien werd Vlaanderen zwaar getroffen door het faillissement van Sabena en de afslanking van Ford Genk.

Ondanks het herstel van Wallonië blijft de achterstand op Vlaanderen zeer groot. Het bruto binnenlands product (bbp) per inwoner is in Vlaanderen 37 procent hoger dan in Wallonië. Het koopkrachtverschil is veel kleiner als gevolg van de transfers via de sociale zekerheid. Het netto-inkomen per inwoner ligt in Vlaanderen 16 procent hoger dan in Wallonië.

Vlaanderen heeft een aandeel van 57,3 procent in het Belgische bbp. De bijdrage van Wallonië bedraagt 23,6 procent en die van Brussel 19 procent. WV

Foto Belga

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud