Warm weer stuwt Duitse economie

©EPA

De groei van de Duitse economie is in het eerste kwartaal van 2008 opgeleefd, na een lage groei in het vierde kwartaal van 2007. Het gaat om de snelste groei van de Duitse economie in twaalf jaar. Toch nuanceren heel wat waarnemers de cijfers. Zij wijzen op de positieve invloed van warm weer op de bouwsector.

Op jaarbasis kwam de economische groei in het eerste kwartaal uit op 2,6 procent, tegen een groei van 1,8 procent op jaarbasis in het vierde kwartaal van 2007.

Economen

Het groeicijfer overtrof de verwachting: economen gingen uit van 0,7 procent groei op kwartaalbasis en 1,8 procent op jaarbasis. Toch wezen heel wat waarnemers op het belang van nuancering. De Duitse groei werd gesteund door een flinke opgang in de bouwsector dankzij de milde temperaturen.

Analisten menen ook dat de consumptie in de komende maanden aangetast kan worden door het hoge peil van de inflatie. 'In het eerste kwartaal heeft de Duitse economie gepiekt', zegt er één.

Reacties 

'Nu wordt duidelijk wat ECB-voorzitter Trichet bedoelde met stevige economische fundamenten', schrijft econoom Kenneth Broux van Lloyds in een rapport. Jean-Claude Trichet zei bij het jongste rentebesluit van de ECB dat inflatiebestrijding voorrang krijgt in het beleid van de ECB, omdat de economische fundamenten van de eurozone stevig blijven. Menig analist had gehoopt dat Trichet de deur op een kier zou zetten voor een renteverlaging later dit jaar. 

'Ook al was het weer in Duitsland mild, de ECB zal zich gesterkt voelen in zijn beleid door de sterke prestatie van Duitsland en Frankrijk', denkt Broux. De econoom denkt dat de ECB later dit jaar de rente zal verhogen, in plaats van verlagen.

 

PDG/KL

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud