Washington Mutual lijdt eerste kwartaalverlies in tien jaar

Washington Mutual, een van de grootste hypotheekverschaffers van de Verenigde Staten, heeft in het vierde kwartaal een verlies geleden van 1,87 miljard dollar. De financiële groep zette in de laatste drie maanden van het jaar liefst 1,53 miljard dollar opzij om verliezen op uitgekeerde leningen te kunnen opvanngen. Washington Mutual verwacht dit jaar trouwens nog meer voorzieningen te moeten nemen.

Per aandeel dook Washington Mutual voor 2,19 dollar in het rood, veel slechter dus dan de 1,10 dollar waar analisten gemiddeld op hadden gerekend. Het is de eerste keer sinds 1997 dat de hyptheekverstrekker verlies lijdt. Over heel 2007 leed Washington Mutual een verlies van 67 miljoen dollar. Het jaar voordien slaagde de groep er nog in een winst van 3,56 miljard dollar te boeken.

Veel beterschap hoeven beleggers de komende maanden niet te verwachten. Washington Mutual verwacht dat de hypotheekafdeling het in 2008 moeilijk zal blijven hebben. Gedelegeerd bestuurder Kerry Killinger (Foto - Bloomberg) liet gisteren nog uitschijnen dat het aantal leningen dat moet herzien worden 'dramatisch' kan stijgen. De topman verwacht ook dat de kredietkaartdivisie de komende maanden ook meer verlies zal lijden.

Om de verliezen op deze leningen te kunnen opvangen zal Washington Mutual in het eerste kwartaal een voorziening nemen van 1,8 tot 2 miljard dollar.

Pieter Suy pieter.suy@tijd.be

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud