'Wereldeconomie krimpt voor eerst sinds WO II'

Robert Zoellick, voorzitter van de wereldbank

De wereldeconomie zal dit jaar voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog krimpen. Dat blijkt uit verwachtingen van de Wereldbank. De wereldhandel zou in 2009 de sterkste terugval in 80 jaar kennen, luidt het. De wereldwijde industriële productie zou midden dit jaar 15 procent lager liggen ten opzichte van een jaar eerder. Concrete cijfers wil de Wereldbank verschaffen bij een crisistop van de Financiënministers en toplui van de centrale banken van de G20-landen.

(belga) - De voorspellingen van de Wereldbank zijn daarmee duidelijk pessimistischer dan de jongste verwachtingen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Het IMF ging vorige week nog uit van een wereldwijde groei van 0,5 procent, maar sloot daarbij niet uit dat die verwachting de komende maanden nog naar beneden gecorrigeerd moet worden. Een wereldwijde groei van minder dan drie procent geldt als een recessie.

De Wereldbank benadrukte tegelijk dat de ontwikkelingslanden het zwaarst door de crisis getroffen worden. De armste ontwikkelingslanden hebben bovendien geen middelen om de sociale gevolgen van de crisis op te vangen en een toename van de armoede te verhinderen. Daarvoor is dringend internationale steun nodig, klinkt het.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud