Wereldhave Belgium wil door lage rente schuldgraad optrekken

(tijd-nieuwslijn) - De vastgoedbevak Wereldhave Belgium wil van de lage rentestand profiteren om te investeren. De bevak verwacht dat er binnenkort koopjes zullen zijn op de vastgoedmarkt omdat bij sommige promotoren het water aan de lippen komt. Dat zei de bevak in de marge van de algemene vergadering.

Wereldhave Belgium heeft in tegenstelling tot de andere bevaks nauwelijks schulden. De schuldgraad bedraagt slechts 6,9%. "Met de lage rente zou het rendabeler zijn wat meer via schuld te financieren. Het probleem is dat er heel weinig projecten aan interessante prijzen te koop staan. In de Brusselse binnenstad worden enorme bedragen geboden zodat het rendement laag is", zegt Michael Vennix, algemeen directeur bij Wereldhave Belgium.

Vennix denkt dat er binnenkort wel opportuniteiten op de vastgoedmarkt komen. "Vele bouwpromotoren ontwikkelen projecten met geleend geld. Als ze het project maar gedeeltelijk verhuurd krijgen zullen ze noodgedwongen aan een lagere prijs moeten verkopen om hun schulden af te lossen. Ik denk dat we dan aan goede prijzen terug gebouwen kunnen kopen", zegt Vennix. Vennix gelooft ook dat de Brusselse periferie, met een leegstand rond de 20%, terug zal aantrekken. "In de Leopoldwijk is de huur per vierkante meter dit jaar alleen al van EUR 250 tot EUR 300 gestegen. Bedrijven die niet persé in de binnenstad moeten zitten gaan door die hoge huurprijzen verhuizen naar de veel goedkopere rand", denkt Vennix.

Wereldhave Belgium verwacht dit jaar een stabiele winst. Het verwacht ongeveer een operationeel resultaat per aandeel van EUR 2,69. Hierbij gaat het uit van conservatieve huurratio's in de nieuwe projecten De Veldekens in Berchem en Vilvoorde Media Park. "Vilvoorde hangt van de conjunctuur af. De Veldekens is gericht op een verschuivingsmarkt. We mikken hier op huurders in Antwerpen die zich willen verplaatsen naar nieuwe gebouwen tegen ongeveer dezelfde prijs als hun vroegere pand. Daar is zeker een markt voor", verklaart Rob de Ruijter, directeur bij Wereldhave en Wereldhave Belgium.

Verder kon de bevak de huurgelden in het winkelcentrum Belle Ile te Luik met 20% verhogen dankzij de gestegen omzet. Die verhoging zal pas eind volgend jaar voelbaar zijn. "We zijn er voorstander van de huurgelden in de winkelcentra te laten afhangen van de omzet die de winkels er realiseren. Hoe hoger de omzet, hoe beter wij ons werk hebben gedaan om het centrum aantrekkelijk te maken. Alleen is de Belgische markt hier nog niet rijp voor", zegt de Ruijter.

(c) tijd-nieuwslijn (tel: +32 3 2860372; fax: +32 3 2860370)

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud