Werkgevers en oppositie reageren kritisch

De Duitse werkgevers reageren erg kritisch op het nieuwe herstelplan van de Duitse regeringscoalitie (CDU en SPD) om de Duitse economie te behoeden voor de diepste recessie sinds Wereldoorlog II.

(belga) - De Duitse kamer van koophandel en industrie (Deutsche Industrie- und Handelskammertag - DIHK) eist in haar kritiek een 'verbetering van de fiscaliteit voor bedrijven, en dat nog tijdens deze legislatuur'. Die periode loopt eind september af.

De exportfederatie BGA (Bundesverband des Deutschen Gross- un Aussenhandels), die bijzonder zwaar getroffen wordt door de instorting van de Duitse economie, eist minstens een tijdelijke versoepeling van het recht op arbeid.

Duitse oppositiepartijen gaan nog een stap verder dan de werkgevers en drijven de spot met Merkels economisch herstelplan. Volgens de oppositiepartijen zou het te zwak zijn en een lappendeken van compromissen.

Merkel, die aan het hoofd staat van een grote coalitie, nodigde de oppositie dinsdagochtend uit voor uitleg over het herstelplan. De oppositiepartijen kregen enkele uren voor de media de maatregelen die de Duitse regering wil treffen, te horen. De regering omschrijft het plan nu al als historisch, maar de Duitse oppositie was niet echt onder de indruk.

Guido Westerwelle van de liberale FDP verwierp de belastingverlaging en omschreef ze als 'zakgeld'. Elke Duitser zou er gemiddeld slechts 5 euro aan overhouden. 'De schuld zal exorbitant zijn', aldus Westerwelle. Lothar Bisky, leider van Die Linke, reageerde dat er te weinig werd gedaan voor de mensen met een laag inkomen.

Het plan dat werd aangenomen door Duitse regeringscoalitie steunt voornamelijk op twee pijlers: een grootschalig investeringsprogramma en een daling van de belastingen en sociale bijdragen. In het plan zijn ook maatregelen getroffen om de aankoop van nieuwe wagens te bevorderen en worden er premies voorzien voor kinderen.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud